Megismétlődik-e a Facebook-fiaskó?

Vágólapra másolva!
Részvényenként 26 dolláros IPO ár jött létre tegnap a Twitternél, ami több elemzőt is meglepett, mondván túlságosan magas az ár. Mivel a kereskedés ma kezdődik, ezért kiemelt figyelem övezi a Twittert, sokan ugyanis attól tartanak, hasonló mélyrepülés látható majd, mint a Facebook esetében.
Vágólapra másolva!

Lehullt a lepel

Tegnap végre választ kaptunk az elmúlt hónapok egyik legnagyobb kérdésére, mégpedig arra, hogy mennyire árazódik be a Twitter az IPO során, mi lesz az az árfolyam, aminek közelében elindulhat a közösségi médiacég részvényével a kereskedés. A legfrissebb információk:

  • Végül 26 dolláros IPO ár jött létre.
  • Mivel 70 millió részvényt adtak el tegnap, így 1,82 milliárd dolláros IPO-ról beszélhetünk, ami a Facebook óta a legnagyobbnak számít a tech szektorban.
  • Ez 14,2 milliárd dollárra értékeli a Twittert (a részvényopciókat és egyéb tényezőket figyelembe véve pedig 18,1 milliárd dollárra)
  • Első, és második ránézésre is igen túlértékeltnek tűnik a részvény.

A Twitter esetében persze tudjuk, nem is a jelenlegi teljesítményt, hanem sokkal inkább a jövőt vásároljuk meg, már csak azért is, mert a vállalat nem igazán termelt még fennállása során nyereséget. Az árbevétel ugyanakkor évente több mint 100 százalékkal növekszik, így elemzők szerint főleg ezzel indokolható, hogy a korábban várt 17-20, valamint 23-25 dolláros tervezett IPO árnál magasabb szint jött létre.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Amit a cégről tudni érdemes

A cég fundamentumairól egyébként többször is írtunk már, értelemszerűen az IPO árának kialakulása miatt ezekben nem következett be változás, legfeljebb a szektortársakhoz viszonyított relatív értékelésben. Ez alapján pedig nem valami olcsó a 140 karakteres cég, hiszen ha az előző négy negyedéves árbevételből, valamint a cégek tőzsdei értékéből indulunk ki, akkor a Twitter 1 dolláros múltbeli árbevételéért több mint 26 szoros pénzt kell fizetni, míg a Facebook esetében például kevesebb, mint 18-at.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

(A múltbeli bevételekhez viszonyított értékeltség gyenge mutató, de a Twitter esetében sem jövőre vonatkozó megbízható konszenzusról, sem stabil profitabilitásról nem beszélhetünk.)

Azt viszont azért tudni kell, hogy a Twitter esetében is lehet kreálni olyan mutatószámokat, melyek függvényében nem is tűnik annyira drágának a cég, sőt, még inkább alulértékeltnek számít a főbb szektortársakhoz képest. Hangsúlyozni kell azonban, a Twitter-sztori kulcsa a hosszú távú növekedés fenntarthatóságában rejlik, amire vonatkozóan viszont nehéz bármilyen pontos becsléssel is előállni. Többször is írtunk már erről az Investor.hu keretein belül, főként itt lehet olvasni az apró részletekről:

Ezzel együtt több elemző is kardoskodott a Twitter mellett, Lawrence Haverty, a Gamco Investors alapkezelője szerint a 26 dollár nem számít drágának, pont a helyén lesz beárazva a Twitter. Matt Krna, a Softbank Capital elnöke pedig még ennél is tovább ment, véleménye szerint rendkívül sok felhasználóról van szó a Twitter esetében, ami egyértelműen nagy sztorit vetít előre. A Twitterrel kapcsolatban pedig csak azért ilyen túlzott a pesszimizmus sok elemzőnél is, mert sokakban még élénken élnek a nagy versenytárs, a Facebook IPO-ja kapcsán felmerülő technikai problémák, illetve az első napokban látott tőzsdei mélyrepülés emlékei.

Megismétlődik-e a Facebook-blama?

Ez pedig lényegében az utolsó nagy kérdéshez is elvezet minket a Twitterrel kapcsolatban, sokan ugyanis izgatottan várják már, lesz-e vajon hasonló mélyrepülés ma, mint tavaly májusban a Facebooknál.

Akkor ugyanis 38 dolláros IPO ár alakult ki, ám már a kereskedés első napján 45 dollárig húzták fel a papírt, hogy onnan egészen 38 dollárig zuhanjon vissza. Ráadásul a kereskedést egy sor technikai probléma is hátráltatta, több befektető megbízása sem volt sikeres, ami hatalmas botrányt kavart.

A Facebook első napja a Nasdaq-on Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Facebook árfolyama a következő 13 napban 9-szer zuhant, két hét múlva pedig már 30 százalékot veszített a cég a piaci kapitalizációból. A Nadsaq végül 10 millió dolláros büntetést volt kénytelen fizetni a technikai hibákért, így sokan ezzel magyarázzák, hogy a Twitter végül az NYSE-t választotta a tőzsdei bevezetéséhez.

Hogy sor kerül-e hasonló forgatókönyvre ma a Twitter esetében, azt nem tudhatjuk, viszont a legfontosabb fejleményekről folyamatosan beszámolunk majd az Investor.hu-n.