Így változhat a BUX index

Vágólapra másolva!
Tovább növekedhetnek a BUX index komponenseinek súlyai a mai Egis bejelentés miatt.
Vágólapra másolva!
  • Az Egis közleménye szerint anyavállalata, a francia Servier a nyilvános vételi ajánlata révén 3 543 617 darab részvénnyel növelte kitettségét a hazai gyógyszergyártóban.
  • Ezáltal 96,43 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik az Egisben a tranzakciót követően.
  • Ezáltal a közkézhányad 3,57 százalékra csökkent.

Ennek megfelelően módosulni fog a BUX index összetétele is, mivel a Bét a korábbi közleményében kijelentette, hogy ha a nyilvános vételi ajánlati időtartam lezárását követően a 25 százalékhoz képest 5 százalékkal nagyob mértékben tér majd el a közkézhányad aránya, akkor módosítás következik. Az Investor.hu számításai szerint így módosulhat a BUX index, a fennmaradó két lehetséges forgatókönyv függvényében.

Forrás: Investor.hu kalkuláció


Az Egis BUX súlyának jelentősebb csökkenését a piaci szereplők már részben árazhatták a többi részvény piacán, korábban az Investor.hu is bemutatta a hazai indexben várható kimeneteleket. Akkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a változások miatt az indexkövető alapok felől nem várható olyan kereslet, ami akár jelentősebben képes lehet felfele hajtani a részvények árfolyamát.

A Servier Csoport befektetési banki tanácsadója és a vételi ajánlat lebonyolítója a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe. Az Investor.hu tartalmát a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének elemzői készítik.