Czomba: Csak 400 embert rúg ki a Dunaferr

Vágólapra másolva!
Korábban 1500 fős leépítést jelentettek be, Czomba szerint nagy előrelépés, hogy most csak 400 embert küldenek el.
Vágólapra másolva!

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése megerősítette, hogy mintegy 400 fős létszámleépítést tervez, ami a korábban bejelentett 1500-as számhoz képest jelentős változás – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Dunaújvárosban, miután tárgyalt a cég menedzsmentjével és a szakszervezetek képviselőivel. Czomba Sándor közölte: a kormány tudomásul vette, hogy a cég menedzsmentje az eladás helyett a társaság hosszú távú, stabil működtetésében érdekelt, és ennek megfelelően próbál más területeken segítséget nyújtani a cégnek és a munkavállalóknak.

Az államtitkár elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy ez a négyszáz ember a leépítés utolsó fázisa legyen, és ne az első. Hozzátette: az érintetteknek minden lehetőséget meg kívánnak adni, hogy az elbocsátás "a lehető legkisebb veszteséggel járjon".

Emlékeztetett arra, hogy a kormány és a menedzsment megállapodása értelmében a vásárlási szándékkal kapcsolatos érdemi tárgyalásokig nem folyt a létszámleépítésben érintettek nevesítése. Ez most megkezdődött, miután a tulajdonos képviselője ezt bejelentette a szakszervezeteknek – tette hozzá.

A cég augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél, és a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. A tulajdonosi döntés hátterében a vállalat tartós veszteségessége állt, amelynek egyik fő oka a versenytársakhoz viszonyítottan alacsony működési hatékonyság.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.