Belénk kóstolt Szentpétervár

Magyar termék, orosz siker, nemzetközi kapcsolat
Vágólapra másolva!
Biztatóan elnyerte a Peterfood tetszését az a megannyi magyar gasztrotermék, amelyet hét magyar gyártócég vitt ki a rangos észak-nyugat orosz élelmiszervásárra, tájékoztat a Nemzeti Külgazdasági Hivatal közleménye.
Vágólapra másolva!
Magyar termék, orosz siker, nemzetközi kapcsolat Forrás: Nemzeti Külgazdasági Hivatal

Oroszország észak-nyugati régiójának legjelentősebb élelmiszeripari seregszemléjén, a Peterfood 2013 szakkiállításon mutatkoztunk be specialitásokkal és kiváló minőségű termékekkel a regionális és országos hatáskörű orosz élelmiszerláncok beszerzőinek. A gazdasági kapcsolatok kialakításához a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a RIA Imperia helyi szervező cég, valamint a Szentpétervári Főkonzulátus Külgazdasági Irodája nyújtott elméleti és gyakorlati segítséget a résztvevőknek.

Azért fontos a magyar részvétel az évente megrendezett Peterfood Nemzetközi Élelmiszeripari Szakvásár és Kiállításon, mert a hazai élelmiszerexport 9,4%-os oroszországi részesedése tovább erősödhet azáltal, hogy a magyar beszállítók közvetlenül Oroszország 40 legjelentősebb élelmiszeripari vállalatával, szupermarket hálózatok beszerzési vezetőivel, valamint a külföldi importőrökkel tárgyaltak.

Magyarország hagyományosan agrártermékekkel van jelen az orosz piacon. Jelentős a kukorica vetőmag-exportunk, olyan országokat hagyunk vele magunk mögött, mint például Franciaország. Emellett tovább erősödik a magyarországi élőállat kivitel – például a dámvadé –, valamint a friss zöldség és gyümölcs export is.

Az idei expóra kiutazó magyar cégek elsősorban feldolgozott élelmiszeripari termékekkel jelentek meg a vásáron, a portfolió többségét a fagyasztott zöldség és gyümölcs, a feldolgozott húsipari termékek, a pálinka, a libamáj és a csokoládé adta. Az orosz beszerzők kiemelten fontos szempontnak találták a magyar élelmiszerek hagyományos jó hírnevét és a termékek iránt növekvő fogyasztói igényeket.