Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt nem szokott annyit változni a GKI-Erste konjunktúraindex, amennyit most emelkedett. Bár még mindig mínus 6,1-en, legutóbb 2011-ben volt ennyire "kedvező".
Vágólapra másolva!

A GKI Gazdaságkutató által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint különösen a fogyasztói várakozások javultak, de valamelyest pozitív irányban mozdultak el üzleti várakozások is.

Az üzleti bizalmi index novemberben mínusz 0,1 pontra mérséklődött az októberi mínusz 2,3 pontról, a mutató legutóbb 2011 áprilisában volt ennél kedvezőbb.

A fogyasztói bizalmi index mínusz 23,3 pont volt novemberben az októberi mínusz 29,4 pont után. Az érték utoljára 2010 novemberében volt ennél alacsonyabb.

Az üzleti szférán belül az ipari cégek sokkal optimistábbak lettek, a többi ágazat várakozása viszont inkább csak stagnált.

Az ipari bizalmi index novemberben folytatta nyár vége óta tartó növekedését. A javulást remélők aránya hosszú idő után, ha csak minimálisan is, de meghaladta a romlásra számítókét.

Jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvés a kereskedelemben lényegesen elterjedtebbé vált, mértéke azonban változatlan. Az ipari és szolgáltató cégek tervezett áremelése stagnált, az építőiparban pedig erősödött a deflációs nyomás. A fogyasztók inflációs várakozása nem változott.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban és a lakosság körében érezhetően, a szolgáltatók körében kissé javult, az iparban nem változott, a kereskedelemben romlott.