Irány a Metro!

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban több kiskereskedelmi cég története is óriási fordulatot vett, elég csak a francia Carrefourra gondolni, melyre korábban már az Investor.hu hasábjain is felhívtuk a figyelmet. Technikai oldalról nézve most a német Metro részvénye fest hasonlóképpen, mint nermégiben francia szektortársa. Érdemes néhány pillantást vetni a chartra! Októberben közelebbről is megismerkedhetnek az Investor Trader ügyfelei a Xetra parkettjével, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel! Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.
Vágólapra másolva!

Sokat fordult a világ az elmúlt egy évben a német Metro részvényével, ugyanis az árfolyamnak tartósan sikerült emelkedő pályára állni a 20 eurós mélysége után, ezzel megtörve a 2010 vége óta tartó csökkenő trendet. Most egy újabb kihívással találta szembe magát az áruházlánc papírja 30 eurónál. Ez szint az elmúlt 5 évben többször is komoly fejtörést okozott a részvényeseknek, hol támaszként, hol ellenállásként.

Ennek legyűrése esetén viszont komoly tér nyílna meg az árfolyam előtt. A heti grafikon tanulsága szerint a Metro akár a 37 eurós szintet is megérintheti, ami bőven kétszámjegyű növekedésnek felel meg.

A Metro heti grafikonja (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A napi grafikonon jól látszik, hogy az egyik legnagyobb hőstett idén mutatta be a Metro, amikor is nehezen, de legyűrte a 200 napos mozgóátlagot. Ráadásul ezt követően sikerült is visszatesztelni a korábbi markáns ellenállást, ami mostanra támasszá avanzsálódott át.

Idei teljesítményét ismét megkoronázta a részvény azzal, hogy egy nagytestű fehér gyertya révén kitört a 30 eurós szint fogságából. A hegymenet fennmaradását egyébként a rövid távú csökkenő trendvonal mellett az 50 napos mozgóátlag is támogatja.

Az első komolyabb ellenállás 34 eurónál látható a napi grafikon tanulsága szerint, ám ha ezt is sikerülne maga mögött hagyni, akkor a 37 eurós szint is elérhetőnek tűnik. Igazából akármelyikkel is számolunk, a növekedési potenciál kétszámjegyű, ráadásul kedvező hozam-kockázat arányú befektetéssel állunk szemben pusztán technikai alapon, ha a kiszállót a korábban említett 50 napos mozgóátlag alá tesszük.

A Metro napi grafikonja (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.