35 milliárdot sem sajnálna az OTP a horvát postabankra

Vágólapra másolva!
92-118 millió euró körüli összeget ajánlott fel az OTP a privatizáció alatt lévő horvát postabankért cserébe a Globus című lap értesülései szerint. Biztosra azonban korántsem mehet a hazai bank, ugyanis az Erste állítólag 130 milliós ajánlattal rukkolt elő.
Vágólapra másolva!

92-118 millió eurós, azaz mintegy 27-35 milliárd forintos ajánlatot tett az OTP a privatizálandó horvát postbankra a Globus információi szerint - írja a Bloomberg. A hazai óriásbank ajánlata nem számít meglepetésnek, ugyanis már korábban is beszámoltunk róla, hogy horvát sajtóértesülések szerint az OTP élénken érdeklődik a Hrvatska postanska banka iránt. Igaz, nem ő volt az egyetlen jelölt, akit szóba hoztak a horvát postabankkal. Többek között az Erstével, illetve a szintén horvát Splitskával is összeboronálták már a pénzintézetet.

Azonban még korai lenne előre inni a medve bőrére, mivel a Globus értesülései szerint az Erste magasabb, mintegy 130 millió eurós (38 milliárd forint) árat kínált fel a horvát postabankért cserébe. Ráadásul korábbi értékelésünkhöz is ez a szám áll közelebb. Kalkulációink alapján ugyanis mintegy 42 milliárd forintot is érhet a horvát postabank. A többi pályázóval kapcsolatban egyelőre még nem jelentek meg friss információk.

Az államnak jelenleg a bank honlapján elérhető információk szerint közvetve és közvetlenül 99,13 százalékos részesedése van a pénzintézetben.

Forrás: Hrvatska postanska banka, Investor.hu

Mi lesz, ha nem jön össze a felvásárlás?

A horvát postabank méreteinél fogva sokkal kisebb az OTP-nél, vagyis még ha sikerrel is indulnak a privatizációs tenderen, várhatóan az sem forgatná fel fenekestül a bank eredményszámait. Mivel egy relatíve kis bankról van szó, az OTP tartalékai bőven fedezhetik majd a bankért kifizetendő vételárat is. Az akvizíció mellett szóló érv eközben az, hogy az OTP növelhetné piaci részesedését, optimálisabb üzemméretet elérve az országban.