Nagyító alá vette az OTP a horvát postabankot

Vágólapra másolva!
Három bank, köztük az OTP is átvilágítja a horvát postabankot annak privatizációs folyamata keretében. A zágrábi Poslovni Dnevnik értesülései szerint az OTP mellett az Erste és a Splitska is vizsgálja a horvát pénzintézet könyveit a nem kötelező érvényű vételi ajánlat szeptember 20-i határideje előtt.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg tudósítása az OTP átvilágításban való érintettségéről nem okoz nagy meglepetést, hiszen az elmúlt hetekben a magyar pénzintézetet már számos lap nevezte meg lehetséges pályázóként. Az OTP terjeszkedési szándékaiba is beleillik a horvát postabank irányába történő nyitás, hiszen a bank korábban olyan célországokat nevezett meg, mint Szerbia, Románia, Szlovákia, vagy a most is szóban forgó Horvátország.

A horvát postabank méreteinél fogva sokkal kisebb az OTP-nél, vagyis még ha sikerrel is indulnak a privatizációs tenderen, várhatóan az sem forgatja fel fenekestül a bank eredményszámait. Mivel egy relatíve kis bankról van szó, az OTP tartalékai bőven fedezhetik majd a bankért kifizetendő vételárat is. Az akvizíció mellett szóló érv eközben az, hogy az OTP növelhetné piaci részesedését, optimálisabb üzemméretet elérve az országban.

A folyamatban levő due diligence-szel kapcsolatban a legnagyobb újdonságtartalma annak van, hogy az Erste is vizsgálja a horvát pénzintézet könyveit. Mivel az osztrák banknak is van helyi érdekeltsége, érthető, hogy nem akarnak elmenni egy adódó lehetőség mellett, a korábbi lapértesülésekben azonban eddig nem merült még fel a nevük a potenciális pályázók között. Az Ersténél egyébként a horvát leánybank a nettó kamatbevétel tekintetében közel akkora, mint a magyar leánybank, a most privatizálandó horvát postabank azonban méreteinél fogva sokkal kisebb az Ersténél (is).