Vágólapra másolva!
Újfent elintézték a befektetők a BlackBerryt, miután a technológiai cég pénteken csalódáskeltő előzetes számokat tett közzé az előző negyedévéről. Az árbevétel csak a fele lehet az elemzői várakozásoknak, míg a veszteség háromszor meghaladja azt. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a cég által várt katalizátorok sem nyernek megerősítést a befektetőktől. A helyzet így nagyjából ahhoz hasonlítható, mint amikor egy evező kétségbeesetten próbálja befoltozni a csónakján tátongó óriási lukat, ám a siker helyett csak egyre több víz ömlik a csónakba. Az újabb, több mint 20 százalékos mínusz is fenyegetően jelzi, nagyon közel a vége.Bumm! Meg is jött a felvásárlási ajánlat, 9 dollárért vinné egy pénzügyi csoport a céget. Részletek az újabb cikkünkben!Forrás: Bloomberg.com 
Vágólapra másolva!

Feszült várakozás előzte meg a bejelentést

Tartogatott még izgalmakat a pénteki kereskedés utolsó órája is az amerikai piacokon, a BlackBerry részvények kereskedését ugyanis meg kellett állítani, a vállalat fontos bejelentése miatt. A technológiai cég ugyanis elárulta, hogy az elmúlt három hónap árbevétele, nem hogy a 3 milliárd dollárt nem éri el (amire az elemzők számítottak), de még az 1,6 milliárd dollárt is alig haladja meg.

Csak az elemzői várakozásokhoz képest közel 50 százalékos az eltérés, pedig feltehetően a piaci szakértők is erőteljesen figyelembe vették az elmúlt hetek-hónapok folyamatos negatív híreit, és próbáltak ennek függvényében reális „elvárásokat” támasztani a céggel szemben.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ami pedig különösen drámaivá teszi a helyzetet, hogy a BlackBerry árbevétele az előző negyedévben nagyjából annyi lesz, mint 2007 közepén. Csak hogy 2007-ben az okostelefon-piac még alapvetően gyerekcipőben járt, meglehetősen kevesen birtokoltak ilyen eszközöket. Napjainkra viszont már hatalmas piacnak számít, amiből értelemszerűen óriási bevételeket szakíthatnak ki a legjobb gyártók. Nagyon úgy fest, hogy a BlackBerry már nem tartozik közéjük, amit alátámasztanak az elmúlt hónapok amerikai értékesítési adatai is.

Forrás: ComScore, Investor.hu

5,9 millió BlackBerry fanatikus

Bár a BlackBerry telefonok még mindig milliószámra fogynak negyedévente, egy okostelefonpiacon versenyző gyártó számára közel sem mindegy, 5-6, vagy esetleg 20-30 millió telefont sikerül értékesíteni három hónap alatt. Ami a BlackBerryt illeti, összesen 5,9 millió okostelefont tudtak eladni júniustól augusztus végéig, ez pedig elég rossz hír számukra.

Nem csak azért, mert két éve még több mint 14 millió készüléket adtak el negyedévente, hanem azért is, mert ezzel lényegében nyilvánvalóvá vált, hogy az új fejlesztések, a Q10-es és Z10-es telefonok képtelenek beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. A menedzsment ugyanis alapvetően a talpra állást, és a nagy fordulatot (turnaround sztori) várta ezektől a modellektől, úgy tűnik hiába.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Z10-es „bukását” pedig mi sem mutatja jobban, hogy a felhalmozódott és értékesítésre nem kerülő készletek miatt a cégnek 960 millió dolláros veszteségleírást kellett végrehajtania, amiből „oroszlánrészt” vállalt a Z10-es teljesítménye is.

Kis érdekesség, hogy míg a BlackBerry negyedévente 5-6 millió telefont tud eladni, addig az Apple, a pénteken boltokba dobott iPhone 5C és 5S telefonokból csak a hétvégén 9 milliót adott el. Azt pedig, hogy a Samsung S4-esekből 27 nap alatt 10 milliót is sikerült eladni, vélhetően már nem is kell nagyon részletezni, felesleges tovább forgatni a BlackBerry hátában azt a bizonyos kést.

Ahol bevétel, ott nyereség sincs

Nehéz vitatkozni azzal az állítással, miszerint a nyereséghez elsősorban bevételekre van szükség. Nincs ez másképp a BlackBerrynél sem, ahol a folyamatosan gyengélkedő értékesítés eredményeként már zsinórban a negyedik egymást követő negyedévben érhet el veszteséget a vállalat. Olyan tulajdonos viszont nem igazán található, aki arról álmodik, hogy az általa befektetett pénzt veszteségesen használja a vállalat.

Ráadásul a jövőre vonatkozóan sem túl rózsás a helyzet, a következő 12 hónapra sem várnak komoly javulást az elemzők. A Bloomberg által összegyűjtött konszenzus változása pedig jól mutatja, ahogyan az elmúlt negyedévekben egyre inkább teret veszített a cég az okostelefon-piacon, úgy váltak egyre pesszimistábbá az elemzők a nyereségességet illetően is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ezreket az utcára

Nem állíthatjuk viszont, hogy a BlackBerry felemelt karokkal, tétlenül nézné végig saját alkonyát, a kanadai gyártó ugyanis tényleg több ezer dolgozóját küldi majd el, ahogyan arról a korábbi bennfentes információk alapján már számítani lehetett. Hogy ennek mennyi pozitív hozadéka lesz, azt meglehetősen nehéz megítélni, hiszen hiába csökkennek jelentősen a társaság személyi jellegű költségei, még is csak az alkalmazottak egyharmadáról van szó, akik elbocsátása biztosra vehetően komoly szervezeti átalakításokat igényelnek majd a cégnél. Az efféle átalakítások pedig mindenesetben komoly többletköltséget jelentenek majd.

Forrás: blackberry.com

Érdemes egyébként itt megemlíteni, hogy míg a BlackBerry ezereket tesz lapátra a költségcsökkentések miatt, addig épp a napokban ismerték be, hogy egy közel 25-30 millió dolláros (több milliárd forintot érő) magánrepülőgépet vásárolt a menedzsment két hónappal ezelőtt. Bár a gép egy idén már korábban eladott repülőgépnek a helyettesítésére érkezett, ez feltehetően aligha vigasztalja azt a pár ezer embert, akiket a menedzsment a "költségcsökkentések és átstrukturálások" elvének "szigorú" betartása miatt eresztett szélnek.

Az elemzőket is sokkolta

A tervek szerint pedig ennek része lehet az is, hogy a jövőben a BlackBerry a megszokottnál valamelyest kisebb hangsúlyt helyeza vállalati ügyfeleire. Jól jelzi azonban a bizonytalanságot, hogy az elemzők nincsenek túlságosan elragadtatva a lépéstől. Talán Keith Lam, a Red Sky Capital Management egyik partnere fogalmazott a legjobban: „Ezzel saját koporsójába ütött szöget a BlackBerry”. A Red Sky egyébként rendelkezik valamennyi BlackBerry részvénnyel, ám folyamatosan szabadulnak azoktól.

Ha pedig már elemzők, akkor érdemes megemlíteni a Jefferies elemzőjét is, aki már nem tartja vételre érdemesnek a papírokat. Ráadásul a Jefferies által ma kiadott anyagnak igen negatív üzenete is van, miszerint az elemző a készülékgyártást már negatív értékkel szerepelteti modelljeiben. Alapvetően pedig ez azt jelenti, hogy elemző már csak a cégnek szereplő infrastruktúrának, szabadalmaknak, illetve szoftveres megoldásoknak tulajdonít értéket, nem beszélve arról a nettó készpénzállományról, ami piaci kapitalizációnak jelenleg már több mint 65 százalékát teszi ki.

Hiába azonban az árfolyamban szereplő nagy készpénzhányad, ettől még nem lesz vonzó papír a BlackBerry az elemzők szemében. Olyannyira nem, hogy a bejelentés után több elemző is elaladásra javasolja a részvényeket, így az RBC Capital, és a Robert W. Baird elemzője is. Előbbi 9-ről 8, utóbbi pedig 15-ről 5 dollárra módosította a célárat. Nem éppen a kicsattanó optimizmus jellemzi az elemzőket.

Vannak tervek, de..

Ahogyan azt csütörtöki elemzésünkben részletesen bemutattuk, a cég azért próbálkozik az életben maradásért, és folyamatosan jelent be „világmegváltó” lépéseket a talpra állás céljából. Ahelyett, hogy részletesen ismertetnénk ezeket, inkább összefoglaló jelleggel, minimális kommenttel ellátva szeretnénk bemutatni az olvasó számára, miben látja a feltámadás esélyét a BlackBerry.

BlackBerry Z30: Múlt héten mutatta be a társaság, minimális érdeklődés mellett. Utóbbi félmondat talán kellően mutatja, hogy mekkora katalizátor lehet.

Ingyenes BlackBerry Messenger: A korábbi legendás alkalmazást ingyenessé tenné a társaság az Androidos telefonokra, valamint iOS-re is egyaránt. Az elemzők nem tartják jó lépésnek, mivel komoly konkurenciája akadhat, pl. Viber, Skype, ráadásul még kevésbé lennének egyediek a BlackBerry telefonjai

Feldarabolás és tőzsdei kivonulás: Ezzel lényegében feladná a harcot a BlackBerry, és darabonként értékesítené magát. Ide kapcsolódó legfrissebb hír, hogy a korábbi alapító, Mike Lazaridis állítólag konkrét ajánlatot készül tenni „cégére, és maga vezetné ki a tőzsdéről a BlackBerryt, több kockázati társasággal karöltve.

Hogy végül milyen felvásárlási csata alakul ki, illetve kialakul-e egyáltalán, az meglehetősen kérdéses. A BlackBerry ugyanis közel sem rendelkezik olyan értékkel, mint például a Motorola, vagy éppen a Nokia, akik az okostelefon-piac szereplői közül az utóbbi időben felvásárlás áldozatává váltak. A cég nyilvánvalóan óriási válságban van hónapok óta, és a főbb fejlesztések sem úgy sülnek el, ahogyan azt várják. Meglehetősen merész tehát azt feltételezni, hogy valakinek mindenáron a BlackBerryre van szüksége, és komoly potenciált lát a cégben, de az ár azért fontos tényező lehet. A BlacKBerry ugyanis korántsem rendelkezik akkora piaci kapitalizációval, mint korábban, ami természetszerűleg növeli a felvásárlás esélyét is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Bár a mostani számok csak előzetes adatok, hamarosan fény derül az előző negyedév tényleges teljesítményére is. A BlackBerry ugyanis pénteken, amerikai piacnyitás előtt teszi közzé a hivatalos számait, ám aligha lehet a mostani, előzetes adatoknál merőben eltérő eredményekre számítani. Ezzel együtt – ahogyan mindig – a BlackBerry árfolyama komoly mozgásokat mutathat be a bejelentés előtt és után is. Akár az sincs kizárva, hogy ismét 17 százalékos mínuszba lökik a papírt, erről pedig természetesen az Investor.hu hasábjain is részletesen beszámolunk majd. Addig is érdemes figyelni a részvényt, hiszen a Jefferies által kiadott elemzésre ma is kapásból újabb 6 százalékos mínuszba került.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu