Németország megmozdíthatja a piacokat

Vágólapra másolva!
Utolsó pillanatos módosítók után megszavazzák az idei költségvetés hetedik verzióját, jöhetnek a jövő évi büdzsé részletei, kiderül, maradt-e a nagy többlet a folyómérlegben és megállt-e a munkanélküliség csökkenése. A jegybank szinte biztosan folytatja a kamatvágást, akár újabb 20 bázisponttal. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a költségvetéssel kapcsolatos hírek, illetve kételyek tartják majd izgalomban az előttünk álló héten a politikusokat és az elemzőket, és az idei büdzsé módosítása mellett a 2014-es számokról is többet tudhatunk majd. A képviselők egy ügyes trükknek köszönhetően már kedden megszavazhatják a 2013-as költségvetés hetedik változatát, melyhez a megszokott módon az utolsó pillanatokban is érkeznek módosítók: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hét végén kettővel is előrukkolt.

A kormány láthatóan igyekszik kihasználni a 3 százalékos határ által nyújtott lehetőségeket, úgy tűnik, hogy pöccre annyira kíván kiköltekezni, hogy még épp ne kerülhessen szóba a túlzottdeficit-eljárás újbóli megindítása az ország ellen. Korábban többször megígérték, hogy a jövő évi költségvetést szeptember 30-ig benyújtják a parlamentnek, ezzel kapcsolatban is várhatóak részletek a héten. Varga Mihály szerint mindenesetre a rezsicsökkentés miatt elmaradó adóbevételek nem veszélyeztetik azt, hogy 2,4 százalékos infláció mellett is teljesüljön a 2,9 százalékos hiánycél.

A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülést tart kedden, s mivel az amerikai Fed a várakozásokkal ellentétben nem kezdte meg a múlt héten a pénzcsapok elzárását, a piac ara számít, hogy semmi sem veszélyezteti a kamatcsökkentés újabb körét. Úgy tűnik, hogy a világban még néhány hónapig fennmarad a likviditásbőség, ami csökkenti a feltörekvő piacok kockázatát is. Az előző kamatdöntéskor már akadtak olyan tagok a Monetáris Tanácsban, akik inkább csak 10 bázispontot nyisszantottak volna, de a többség 20-ra szavazott. Most az lenne a meglepő, ha nem a 20 bázispontos verzió jönne be, amivel 3,6 százalékra mérséklődhet a ráta.

A hazai makronaptárból érdekesnek ígérkezik a fizetési mérleg statisztika, melyet pénteken közöl az MNB. A válság 2008-as begyűrűzése óta javul az ország folyómérlege, mivel az export változatlanul húzóerő, az import viszont visszaesett a recesszió, közelebbről a fogyasztás szűkülése, illetve a lakosság fokozottabb hiteltörlesztési terhei miatt. Az első negyedévben már nem nőtt tovább a többlet, hasonlóra lehet számítani a második negyedévről szóló adatoknál is. A héten jönnek a havi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok is, melyek az elmúlt időszakban főleg a közmunkaprogram felpörgése miatt mutattak kedvező képet.

A világ piacai a hét elején a német választás adatait elemzik, de akár egyedül kormányoz majd Angela Merkel, akár nagykoalíció jön létre, nem várható számottevő elmozdulás a tőzsdéken és a devizapiacokon. Jönnek viszont piacmozgató adatok is Európa legnagyobb gazdaságáról. A hétfői feldolgozóipari menedzser index (PMI) 2011 közepe óta nem látott szintre nőhet, az Ifo üzleti hangulatindex pedig 17 havi csúcsra. Érdekes lehet a francia PMI is, mert ha igazolódnak a várakozások, akkor a mutató végre átlépheti a kritikus 50-es szintet, ami már bővülésre utal az eddigi szűkülés helyett.

Amerikában továbbra is a pénzpumpa visszafogásának időpontját tippelgetik majd a befektetők, s azok az adatok mozgathatják leginkább a piacokat, melyeket a Fed is nagy figyelemmel követ. Ezért az általában nem túl izgalmas heti munkanélküliségi kérelmek most igen fontos, csakúgy, mint a szerdán érkező ingatlanpiaci adatok.