Vágólapra másolva!
A kezdeti bizonytalankodás után megtalálták az irányt az európai tőzsdék, ahol az amerikai piacok mínuszos nyitása után lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek. Az eurózónából érkező kedvező makroadatok csupán átmeneti jókedvet tudtak okozni, míg az USA-ból csalódást keltő feldolgozóipari statisztika látott napvilágot. Az európai piacok gyengélkedése miatt a BUX is mínuszban ragadt, a leggyengébbnek a két gyógyszerpapír, a Richter és az Egis bizonyult.
Vágólapra másolva!

Mínuszban ragadt a BUX

Az európai piacok gyengélkedése a magyar tőzsde teljesítményére is rányomta a bélyegét, a BUX végül 0,3 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A régióban ezzel a középmezőnyben foglalt helyet a hazai parkett.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül az Egis volt a leggyengébb láncszem, mely 1 százalékot esett, de az OTP is gyengélkedett, és végül 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Egyedüliként a Mol tudott erősödni, ám 0,1 százalékos emelkedése nem tekinthető túl izmos teljesítménynek. A Magyar Telekom pénteki záróértékén fejezte be a kereskedést, míg a Richter 0,8 százalékos gyengülésével húzta lejjebb a BUX-ot..

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a Plotinus pénteki záróértékén fejezte be a kereskedést, annak ellenére, hogy sikeresen lezárult a cég kötvénykibocsátása.A kötvényekből jelentős mennyiséget a cég bennfentes szeményei vásároltak fel, a Plotinus alelnöke, és elnöke egyaránt tekintélyes összegeket költött az értékpapírokra.

A PannErgy viszont 0,3 százalékot drágult, miután újabb jó hír érkezett a cég felől. Egyik partnere, a Geo-Wendung Zrt. 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott, ez pedig további lehetőséget teremt a miskolci projekt kapacitásának emeléséhez

A forint euróval szembeni árfolyama nem tud elmozdulni a 299-es szint közeléből, ahova a délelőtti gyengülése után került. A dollár/forint jegyzése már 221,5 fölött, a svájci franké 243-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Pirosba borult Európa

Európában nem tudta megalapozni a jókedvet a remek kínai makroadat, és az Angela Merkel győzelmével véget érő német választás sem, melyben szerepet játszhat, hogy a kormányzópártnak nem sikerült abszolút többséget szereznie. Merkeléknek koalíciós partnert kell keresniük a kormányzáshoz, és egyesek többek között attól tartanak, hogy a koalíciós egyezkedések tovább lassíthatják egy európai szintű "bankunió" létrehozását. A szakértők ezen túl még számos aggályt megfogalmaztak Merkel győzelme után, ennek is betudható az európai piacok gyenge teljesítménye.

Így a főbb európai részvényindexek egész nap pénteki záróértékeik közelében ingadoztak, és az eurózónából érkező kedvező makroadatok is csupán átmeneti erősödést tudtak hozni a börzékre. Az amerikai tőzsdék mínuszos nyitása viszont lejjebb küldte az öreg kontinens indexeit is, melyek így zárás előtt kisebb-nagyobb mínuszban mozognak.

Forrás: Origo

A Volkswagen részvényei 0,7 százalékos mínuszt mutatnak, annak ellenére, hogy az autógyártó egy új, hétüléses utcai terepjárót dobna piacra az USA-ban az eladások felpörgetésére.

Megtépték az Apple-t

Kisebb mínuszban mozognak a főbb amerikai részvényindexek, többek között a vártnál gyengébb tengerentúli makroadat következtében. A szeptemberi előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindex ugyanis csak 52,8 ponton alakult az augusztusi 53,1 pont után, miközben az elemzők 54 pontra számítottak.

Az USA-ban a közelgő adósságplafon problémája aggaszthatja a befektetőket, ami miatt nem tudnak kikecmeregni a mínuszokból a tőzsdemutatók. Ezen túl továbbra is bizonytalan a Fed eszközvásárlási programjának a sorsa, ami szintén nyugtalaníthatja a piacot. William Dudley, a New-York-i Fed elnöke mai beszédében megvédte a jegybank múlt szerdai döntését, és szerinte még szükség van a QE3 programra a gazdaság talpraállását fenyegető veszélyek miatt.

Így a tőzsdemutatók folytatják pénteken megkezdett esésüket, amivel az S&P 500 és a Dow Jones is egyre távolabb kerül szerdán felállított történelmi csúcsától. Mindkét említett tőzsdemutató 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,6 százalékos mínuszban mozog.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül a technológiai vállalatok részvényei teljesítenek az egyik legjobban, leginkább az Apple megugrásának köszönhetően. Az óriáscég papírjai 6 százalékos pluszban is jártak, miután a társaság bejelentette, hogy egy hétvége alatt 9 millió darab iPhone-t adtak el, ami jóval több az előzetesen vártnál. Az Apple árfolyama azóta kissé lejjebb ereszkedett, de még mindig 4,1 százalékos emelkedést mutat.

Forrás: Origo

A BlackBerry ugyanakkor ma is szenved, a pénteki 17 százalékos zuhanás után ma további 5,7 százalékot veszített értékéből. A telefongyártó pénteken közölte, hogy jelentősen elvétheti a várakozásokat második negyedéves eredményeivel. A cég csupán 1,6 milliárd dolláros bevételt érhet el, holott az elemzők 3,04 milliárd dollárra számítanak. Ennek következtében számos elemző rontotta a BlackBerry-re vonatkozó ajánlását, többek között a Jefferies tartásra vágta vissza javaslatát.

A Citigroup sem kezdheti jól a napot, miután bennfentesek szerint legalább 10 százalékkal alacsonyabb árbevételt érhet el a harmadik negyedévben, mint az előzőben. Emiatt 3 százalékot esett a részvény.

A General Motors árfolyama fél százalékot esett, annak ellenére, hogy az autógyártó több mint 3 milliárd dollár értékű elsőbbségi részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

A mai nappal módosult a Dow Jones index összetétele, miután a Visa, a Goldman Sachs és a Nike bekerült a benchmarkba, melyek az Alcoa-t, a HP-t, és a Bank of America-t váltották. Ennek ellenére a Visa 1,2 százalékos, a Goldman Sachs 2,8 százalékos, a Nike pedig 1,5 százalékos mínuszban mozog.