Csúcsra repült a német tőzsde

Vágólapra másolva!
A világ fontosabb részvénypiacai közül ezúttal elsőként a német tudott új csúcsokat meghódítani. A befektetői pozícionáltság öreg kontinens felé történő elmozdulása kézzel fogható, még a régióval kapcsolatos fontosabb kockázati faktorok ellenére is megveszik sokan a gazdasági folyamatokban tapasztalható javulást. Ráadásul a német részvények P/E alapon még mindig sokkal olcsóbbak, mint például amerikai társaik.
Vágólapra másolva!

A tavaly év végi állapotokhoz képest még mindig az amerikai részvénypiac mutatja a legjobb teljesítményt a világ meghatározó régiói közül, bár az elmúlt hetekben az európaiak már jobbról előznek. A német DAX index soha nem látott magasságba emelkedett ma, de a nagy európai vállalatokat tömörítő Stoxx 600 index is erősen fest az öt éve nem látott szinteken.

Az európai részvények iránti befektetői érdeklődés tehát kézzel tapintható, ami talán nem is csoda annak fényében, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban több befektetési ház is ebben a régióban látta a legnagyobb fantáziát. Az intézményi befektetők a Merrill Lynch felmérése szerint már jó ideje favorizálják a kontinens részvénypiacát, amit a gazdasági folyamatok javulásával magyaráznak.

A feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek ezt a folyamatot jól tükrözik, ami a piaci szereplők szerint azért is különösen fontos, mert abban látják sokan az adósságproblémák kinövésének lehetőségét. Annak ellenére tehát, hogy az eurózóna válságát közel sem nevezhetjük megoldottnak (csak inkább szőnyeg alá söpörtnek), a befektetők az itteni részvénypiacokban a növekedési momentum meglovaglását láthatják

.

A gazdasági folyamatok javulása ugyanis a vállalati eredményvárakozásokba is beépül, a német részvénypiac 12 havi előretekintő EPS-e például év eleje óta hasonló mértékben tudott emelkedni, mint az amerikai S&P 500-é. Európa egésze (a Stoxx 600 index) lemaradó ugyan, de a nyári hónapokban itt már a stabilizálódás jelei látszottak a tovább szenvedő feltörekvő piaci eredménykilátásokhoz képest.

Mivel az eredményvárakozások hasítanak felfele, a német részvénypiac P/E alapú értékeltsége még mindig sokkal alacsonyabb, mint mondjuk az amerikaié. Bár a választások némi kockázatot jelenthetnek (leginkább a koalíciós partner kérdésében, hiszen Merkelék előnye eddig meggyőzőnek mondható), az értékeltségek ilyen szintű lemaradása miatt a részvényekben gondolkozók közül sokan még mindig inkább a német piacra fogadhatnak majd az új csúcsok ellenére is.

A mai nagy kitörés technikai szemmel is igen pozitív megvilágításba helyezi a DAX indexet. Ha egy visszatesztet követően a korábbi csúcsokról ismét sikerülne felfele elrugaszkodni, úgy az eddigi hegymenet folytatódására lehetne számítani.

A német DAX index pontban