Remekel a magyar piac a szikrázó napsütésben

Vágólapra másolva!
Továbbra is jó formát mutat a Richter a kedvező hírek hatására, a magyar tőzsde így szintén a nap egyik legjobbjának számít. A foritn ezzel szemben már nem ilyen szerencsés, 296 közelébe csúszott vissza az árfolyam. Nyugat-Európában is az optimizmus az úr, 0,7-0,9 százalékos pluszok közelében vannak a fontosabb indexek.
Vágólapra másolva!

Tartja a jó formát a Richter

Tartja 2,1 százalékos emelkedését a Richter, miután 10:1 arányú feldarabolást jelentett be ma reggel. Az 1000 forintos névértékű papírokkal utoljára július 10-én lehet majd kereskedni, másnap pedig már a tizedelt formában (a mostani állapot szerint 3400 forint körüli árfolyamon) lehet tranzakciókat kötni. A jelenlegi tulajdonosokra a lépésnek nincs hatása, sőt tennivalójuk sincs azzal kapcsolatban. Ha az aprózás beváltja a hozzá fűzött reményeket (vagyis a forgalom növekedni fog), az még akár az árfolyam jelentősebb emelkedésével is együtt járhat.

A többi magyar papír is jól teljesít, a Mol 0,5 százalékot erősödött, míg a tegnap történelmi mélypontjára süllyedő Magyar Telekom 1 százalékos pluszban jár, az OTP-vel egyetemben. Egyedül az Egis gyengélkedik, és a 2,5 milliós forgalom sem néz ki túl jól.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A régiós piacon így a BUX vezeti az észak felé menetelést, de a cseh és osztrák tőzsdék sem szerepelnek rosszul.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Gyengülésnek indult a forint a késő délelőtti órákban, az euróval szembeni árfolyama már a 295,8-as szint közelében mozog.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

12 bázispontos hozamemelkedést hozott a mai 12 hónapok DKJ-aukció, ahol a tervezett 50 milliárd forintra közel 82 milliárd forint benyújtott ajánlat érkezett. A tegnapi másodpiaci hozamhoz képest viszont 3 bázispontos csökkenést sikerült elérni.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Kamatdöntő üléseket tartanak ma Európában

Kitartanak a pluszok mellet a nyugat-európai tőzsdék, az angol piac már 1 százalékos pluszban jár, de az olasz tőzsdeindex is képes volt 0,4 százalékot erősödni a nap első felében.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A legnagyobb hajózási társaságok összefognak, hogy véget vessenek a piacon zajló öldöklő árversenynek és növeljék nyereségességüket. Az AP Moeller-Maersk, a Mediterran Shipping Co. és a CMA CGM SA szövetsége 2014 második negyedévétől kelhet életre. A társaságok költségeket akarnak csökkenteni és az elmúlt öt évben tapasztalt többletkapacitást is meg akarják szüntetni.

Ma tart kamatdöntő ülést az EKB és az angol jegybank is, ahol az elemzők a jelenlegi alapkamatok fenntartását várják.