Gyűlnek a felhők a magyar tőzsde felett

Vágólapra másolva!
Szinte biztosra vehető, hogy a Richter után a Telekom is kikerül az MSCI feltörekvő piaci indexből, viszont jó hír, hogy a Richter hamarosan visszakerülhet. Ha azonban ez utóbbi mégsem így történik, az a magyar országindex megszűnésével fog járhat. Ennek esélye szerencsére kicsi, mégis érdemes óvatosan nyúlni a hazai részvényekhez és a forint eszközökhöz, amíg a kérdés eldől. A K&H Alapkezelő elemzése. 
Vágólapra másolva!

A magyar országindexet jelenleg három részvény alkotja, éppen amennyi minimálisan elegendő az országindexhez. Az elmúlt években adókkal sokat sújtott Telekom részvényeinek árfolyama azonban az elmúlt hónapokban olyan szintre zuhant, amely a cég piaci kapitalizációját erőteljesen visszavetette, veszélyeztetve ezzel az országindexben elfoglalt helyét. Ha pedig a távközlési cég kiesik a blue chipek közül, és ez nagy eséllyel már augusztusban megtörténhet, úgy az MSCI a magyar országindex megszűntetése mellett dönthet.

Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Öröm az ürömben, hogy az elmúlt időszakban a Richter részvények forgalma ismét emelkedni kezdett, köszönhetően az originális kutatásairól és a lakossági befektetők erőteljesebb bevonásáról érkező pozitív hírek miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy a papír akár már a következő, novemberi döntés alkalmával visszakerülhet a blue chipek közé. A legvalószínűbb mindenképpen az, hogy a Telekom helyére a Richter kerül, így annak az esélye, hogy a magyar országindex megszűnik, szerencsére kicsi.

A következmények azonban annál súlyosabbak lehetnek, mivel egyértelműen nagy tőkekivonást hozna, ami a tőzsdén és a forint esetében is nagy zuhanással párosulna. Így addig, amíg pont nem kerül a történet végére - tehát idén őszig - mindenképpen érdemes megfontoltan nyúlni a magyar részvénypiachoz és a forint eszközökhöz.

Forrás: Origo
Forrás: Origo