Varga Mihály 120 milliárdot vár a csomagjától

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint akár 120 milliárddal is nőhetnek a bevételek a hétfőn bejelentett csomagtól.
Vágólapra másolva!

Előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső 110-120 milliárd forintnyi bevételt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden reggel a Kossuth Rádióban.

Varga szerint az infláció alacsony mértéke minden várakozást felülmúl. "Ennek mindenki örül, ez jó a gazdaságnak, de csökkenti a költségvetés bevételeit" - mondta. Varga Mihály szerint, ha Magyarország érzékelhetően csökkenteni tudja az idei és a jövő évi hiányát, akkor elkerülheti Málta sorsát, amely ellen az Európai Bizottság új túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett, fél évvel azt követően, hogy egy korábbi eljárást megszüntettek.

Varga azt mondta, októberben vagy novemberben lehet eldönteni, hogy fel lehet-e oldani a májusban bejelentett, 69 milliárd forintos költségvetési zárolásokat, hiszen "akkor látszik majd, hogy milyenek az államháztartási folyamatok".

A hétfőn bejelentett csomag négy adóemelést és egy új extraadót foglal magában. A részleteiről itt olvashat.

A Magyar Bankszövetség hétfőn azt közölte, hogy konzultált a kormánnyal az adócsomag bejelentése előtt, de nem jutottak megállapodásra. A miniszter azt mondta, az intézkedéseket a hétvégén egyeztették a bankszövetséggel, és a szervezet azokat jóváhagyta.