Óriás hitelkeretet kapott a nyersanyagipari monstrum

Vágólapra másolva!
19 milliárd dolláros hitelkerethez jutott a világ legnagyobb nyeresanyag-kereskedő cége, a Glencore Xstrata, melyet eddigi hiteleinek lecserélésére kíván felhasználni a Bloomberg információi szerint. További jó hír, hogy a részvény a közeljövőben csatlakozhat a blue-chipeket tartalmazó Stoxx Europe 50 indexhez, ami növelheti a papír iránt mutatkozó keresletet.
Vágólapra másolva!

Több mint 19 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött össze a világ legnagyobb nyeresanyag-kereskedő cége, a Glencore Xstrata annak érdekében, hogy lecserélje korábbi hiteleit - írja a Bloomberg két az ügyben jártas személyre hivatkozva. Az összeget több mint 80 hitelező biztosította a nyersanyagóriás számára, ebből 29-en 500 millió dollárt meghaladó összeggel járultak hozzá az ügylethez. A hitelkeret véglegesítése még ebben a hónapban várható a források szerint. A hírek kommentálását egyelőre elutasították a Glencore-nál.

Nemrégiben került pont az összeolvadásra

A Glencore és az Xstrata fúziója igen kacifántos volt az elmúlt hónapokban. Első lépésben még tavaly év végén hagyták jóvá a részvényesek a tranzakciót, melyre végül több hatóságnak is rá kellett bólintania. Végül áprilisban sikerült pontot tenni az ügy végére, amikor is a kínai hatóságok feltételekkel ugyan, de engedélyt adtak a két cég összeolvadására. Az egyesült cégnek a Bloomberg adatai szerint 51 milliárd dolláros adósságállománya van.

Bár a végső engedély megszerzése óta nem teljesít túl fényesen a Glencore Xstrata, azért jó hírben is volt részük a tulajdonosoknak. Részvényük ugyanis felvételt nyert a Stoxx indexcsalád európai blue-chipeket tömörítő indexébe, a Stoxx Europe 50-be. Ténylegesen június 24-én kerül be az elit klubba a részvény, ami azért pozitívum, mert egyes intézményi befektetők az indexkosárhoz igazítják portfóliójukat, többé kevésbé azokat a részvényeket vásárolják, amik ebben szerepelnek.

A Glencore Xstrata árfolyama (London)

Forrás: Origo