IMF: Kisebb lesz az amerikai növekedés

Vágólapra másolva!
3 százalékról 2,7 százalékra vágta vissza az IMF az Egyesült Államokra vonatkozó 2014-es gazdasági növekedési prognózisát. A legutóbbi, áprilisi kitekintőjében optimistább volt még a Valutaalap, mely idén egyébkén 1,9 százalékos bővülést prognosztizál az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Pesszimistább lett áprilishoz képest a Nemzetközi Valualap az amerikai növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Az IMF szerint az idei évben 1,9 százalékos lehet a gazdasági bővülés nagysága, jövőre pedig 2,7 százalék, mely 0,3 százalékponttal alacsonyabb a három hónappal korábbi 3 százalékos növekedést jósoló előrejelzéshez képest.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az IMF úgy véli, az idei évi növekedést számos tényező akadályozza. Ilyen például a megnövekedett adók (például: személyi jövedelemadó), valamit a nemrégiben életbe lépő automatikus kiadáscsökkentés is problémát gördít a bővülés elé. Ennek az lehet a következménye a Valutaalap szerint, hogy a munkaerőpiac lassabban normalizálodik majd az USA-ban. A közép távú növekedésre is negatívan hathatnak a kiadáscsökkentő intézkedések, hiszen azok az oktatást, a kutatási területeket és az infrastrukturális fejlesztéseket is érintik.

A Fed eszközvásárlási programjáról azt írta az IMF, hogy legalább az év végéig folytatni kell, a vásárlások csökkentését és a kivonulást a piacról pedig megfelelően elő kell készíteni. Jelenleg a Fed havonta 85 milliárd dollárt fordít államkötvény és a jelzálogkötvények vásárlására, melyet előbb-utóbb csökkenteni szeretne a jegybank. Az utóbbi időben ezzel kapcsolatban egyre több spekuláció jelent meg.

Az IMF szerint az eurózóna válsága az USA gazdaságára is rossz hatással lehet, továbbá a feltörkevő piacok lassuló növekedése is kihívások elé állíthatja majd Amerikát.

A Valutaalap úgy véli, az USA-nak meg kellene emelnie az adósságplafont és a hosszú távú deficitcsökkentésre kellene koncentrálnia. 2015-ben kezdődhet meg a GDP-arányos államadósság csökkenni a 110 százalékos szintről.