Naponta milliókba kerül Amerikának a lassú bürokrácia

Vágólapra másolva!
Kiakadt a napokban az Exxon Mobil vezérigazgatója, mivel szerinte az amerikai hatóságok nagyon lassan adják ki a földgáz exporthoz kapcsolódó engedélyeket. Rex Tillerson szerint ez naponta dollármilliós bevételkiesést jelent a vállalatoknak és rajtuk keresztül az államnak is. Bizonyára ők is szeretnék minél hamarabb megszerezni az engedélyeket, hogy cseppfolyós földgázt szállíthassanak a Mexikói-öbölből.
Vágólapra másolva!

Dollármilliókba kerül naponta az Egyesült Államok számára, hogy lassan, nagy késéssel adják ki a hatóságok a földgáz exportra vonatkozó kérelmeket, fakadt ki nemrégiben a világ legnagyobb olajcégének, az Exxon Mobilnak a vezérigazgatója.

Rex Tillerson a szenátusi meghallgatáson elmondta, nagyon reméli, hogy felgyorsítják a folyamatokat, mivel a bevételkiesés mellett a versenytársak is nagy előnyre tehetnek szert, mivel nem fognak vevők az amerikaiakra várni hosszú ideig.

Jelenleg két terminál, a Sapine Pass és a Freeport projektje, rendelkezik exportengedéllyel az USA-ban. Tillerson minden bizonnyal szeretné azt is elérni, hogy az Exxon Mobil és a Qatar Petroleum terveire is rábólintsanak a hatóságok a többi kérvénnyel együtt. Az Exxon Mobil és a Qatar Petroleum 10 milliárd dolláros beruházásra készül a cseppfolyós földgáz (LNG) exportáláshoz.

A májusban kinevezett új energiaügyi miniszter a meghallgatáson elmondta, hogy még idén több projektről is meghozzák a döntést. Ernest Moniz továbbra is bízik a palagáz miatt a gáztermelés bővülésében az USA-ban.

Az amerikai cégek számára azért érné meg exportálni a földgázt, mivel a növekvő észak-amerikai kitermelés révén harmada, negyede a földgáz ára a világ többi pontjához képest. A szállítási költséggel, a cseppfolyós gáz létrehozásának költségével számolva is megéri a jelenlegi árszinteken külföldre vinni a nyersanyagot.

A földgáz (Henry Hub) ára az USA-ban (havi grafikon, dollár/mmbtu)

Forrás: Origo

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.