Meglepően sok olajat szippantottak fel az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Jó sok olajat szívtak magukba múlt héten az amerikaiak. Az illetékes hivatal (EIA) szerint 6 millió hordóval csökkentek a nyersolajtartalékok az országban egy hét alatt, ami nemcsak, hogy egy szokatlanul magas szám, még a várakozásokat is jóval felülmúlja. Az ok igen egyszerű, most indul be csak úgy igazán a benzinfogyasztási csúcs, így a finomítók nagyobb mennyiségben zabálják a nyersanyagot.
Vágólapra másolva!

Meglepően nagyot zuhant egy hét alatt az amerikai olajtartalékok nagysága. A 6 millió hordós csökkenés historikus értelemben sem elhanyagolható, pláne a 800 ezres várakozáshoz képest. Az elemzők persze gyakran nagyon mellélőnek a heti rendszerességű adatok előrejelzésénél (nincs is igazán könnyű dolguk azzal), a mostani eltérés azonban még ennek fényében is szemrevaló.

A nagy visszaesés oka valószínűleg az, hogy a nyári szezon beindulásával a finomítók elkezdtek egyre nagyobb mennyiségű nyersanyagot feldolgozni. Amerikában ugyanis a következő három hónap klasszikusan erős benzinfogyasztással szokott együtt járni, hiszen a nyaralók tömegei ilyenkor többet autóznak.

Az adatok hatására, ahogy az ilyen esetben lenni szokott, az olaj árfolyama emelkedni kezdett, azonban - legalábbis egyelőre - tartósabb hegymenet nem alakult ki. Ennek igen egyszerű oka egyébként az lehet, hogy bár csökkentek most a tartalékok, azok még mindig jóval az átlagos szintek felett állnak. Ez a nagy léptékben emelkedő amerikai és kanadai olajkitermelésnek tudható be, mely az új technológiáknak köszönhetően reneszánszukat élik Észak-Amerikában.

A WTI típusú olaj árfolyama (dollár/hordó)