Matolcsy lesz bankfőfelügyelő

Vágólapra másolva!
Már idén októberben beolvadhat a pénzügyi felügyelet a jegybankba, írja a Napi Gazdaság. A PSZÁF elnöke, Szász Károly alulmaradhatott a küzdelemben, aligha ő marad a felügyeleti terület élén.
Vágólapra másolva!

Eldőlt, hogy a jövőben a jegybank látja el a pénzügyi felügyelet tevékenységét – értesült a Napi Gazdaság. A lap azt írja, hogy olyannyira előrehaladottak az előkészületek, hogy már idén, október 1-jével összevonnák a két szervezetet, pontosabban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét beolvasztanák a Magyar Nemzeti Bankba. A Szász Károly vezette PSZÁF-ot pedig jogutód nélkül szüntetnék meg.

A Napi szerint a jegybank a felügyelet teljes mostani jogkörét átvenné, azaz a prudenciális felügyeleti terület mellett a pénzügyi fogyasztóvédelem is átkerül hozzá.

A lap információi szerint nem Szász Károly fogja vezetni a jegybankba betagozódott felügyeleti területet. Az azonban még kérdéses, hogy aki ezért lesz felelős, az kap-e alelnöki posztot a jegybankban.

Az MNB tavasszal jött elő azzal, hogy érdemes lenne a pénzügyi felügyelettel összevonni a két intézményt. A kormányzat és a jegybank közötti egyeztetésekről az Origo információi szerint rendszerint kihagyják a pénzügyi felügyeletet, ez pedig megerősíteni látszik a Napi információját arról, hogy Szász Károly alulmaradhatott a küzdelemben.