Gazdát cserélt a Magyar Telekom korábbi célpontja

Vágólapra másolva!
Több mint 1 milliárd dollárért cserél gazdát a legnagyobb ukrán vezetékes távközlési vállalat, az Ukrtelecom. A vevő a leggazdagabb ukrán befektető, Rinat Akhmetov, aki már eddig is rendelkezett telekommunikációs eszközökkel. Az ügylet érdekessége, hogy a néhány éve megtartott privatizáció során a Magyar Telekom is érdeklődött még az Ukrtelecom iránt, igaz, végül az ügyletből végül nem lett semmi. Ebben pedig a vállalat mérete, illetve elenyésző mobilpiaci részesedése is komoly szerepet játszhatott.
Vágólapra másolva!

A leggazdagabb ukránként ismert Rinat Akhmetov vásárolja meg a legnagyobb ukrán vezetékes távközlési cég, az Ukrtelecom többségi részesedését az osztrák EPIC befektetési társaságtól. A két cég ugyanakkor hivatalosan nem közölte a felvásárlási árat, míg elemzői vélemények szerint mintegy 1,3 milliárd dollár fejében cserélhetett gazdát a 92,79 százalékos csomag, ami nagyjából megegyezik azzal az összeggel, amit az osztrák cég a 2011-es privatizáció során fizetett az Ukrtelecomért - írja a Financial Times.

Forrás: AFPRinat Akhmetov vagyonát a Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listája, a Bloomberg Billionaires Index 16,2 milliárd dollárra taksálja a legfrissebb adatok alapján. Ezzel a világ 43. leggazdagabb emberének számít a legtehetősebb ukránnak számító Akhmetov. Vagyona javarészt az SCM csoportban összpontosul, ami nagyjából 100 céget foglal magába, elsősorban az acél-, a vas- és a szénipar területén. Ezen kívül azonban a labdarúgás sem áll messze az üzletembertől, ugyanis a híres Sahtar Donyeck klub tulajdonosának mondhatja magát.


Az SCM csoportnak nem az Ukrtelecom lesz az első telekommunikációs szektort érintő befektetése, ugyanis részesedéssel rendelkezik a vezetékes szolgáltatásokat nyújtó Vegában. Ezen kívül a török Turkcell távközlési társasággal közösen tulajdonolja a harmadik legnagyobb ukrán mobilcéget, a Life:)-ot. Utóbbi versenytársai között a Telenor és az Alfa Group közös leánya, a Kyivstar, illetve az orosz MTS helyi leánya található.

A SCM a felvásárlással szeretné kihasználni a telekommunikációs eszközeiben rejlő szinergia lehetőségeket. Az újonnan bekebelezett telekomcég 70 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az ukrán vezetékes távközlési piacon, ráadásul az országban egyedül ő rendelkezik 3G licenccel, aminek kiaknázása jelentős potenciált rejt magában. Az Ukrtelecom öt év után először tavaly tudott jelentősebb profitot felmutatni, amikor is több mint 45 millió dolláros nyereséggel zárt - írja a Financial Times az EPIC-hez közeli forrásokra hivatkozva.

Még a Magyar Telekom is szemezgetett az Ukrtelecommal

Habár az ukrán kormány már 2008-ban eldöntötte, hogy megválik az Ukrtelecom többségi részesedésétől, végső soron csak 2011-ben sikerült privatizálnia a telekomcéget. Az egyetlen állva maradt érdeklődő az osztrák EPIC befektetési társaság volt, pedig a folyamat elején még 10 vevőjelölt állt sorba a társaság kegyeiért. Közöttük olyan nagyágyúk foglaltak helyet, mint a Turkcell, a Deutsche Telekom, illetve utóbbi magyar leánya a Magyar Telekom is. Végül a hazai telekommunikációs cég nem csapott le a lehetőségre. 2009 elején még azzal érvelt a tranzakció ellen a társaság, hogy túlzottan magas a célpont mérete, ráadásul elenyésző a mobilpiaci jelenléte a cégnek.