Vágólapra másolva!
Pluszban tudott zárni a budapesti börze, annak ellenére, hogy Európában nagyot romlott a befektetői hangulat az EKB elnökének szavai után. Habár a vártnak megfelelően nem változtattak az irányadó rátán, Draghi sajtótájékoztatója alatt folyamatosan csúsztak pirosba az indexek. Az elnök nem volt túl optimista az európai gazdaság és munkaerőpiac kilátásaival kapcsolatban, és újra megszellőztette a negatív banki kamat lehetőségét is.Európában így 0,5-1 százalék körüli mínuszok gyűltek össze, de az olasz parkett már 2 százalék felett megy lefelé. A BÉT-en a Molnak és a Magyar Telekomnak volt köszönhető a jobb szereplés, de az OTP is drágulni tudott. A forint ellenben nagyot gyengült, az euróval szembeni árfolyam egészen 299 fölé is beszúrt, onnan azonban némileg visszakorrigált, most 298,5 körül imbolyog.Amerikában kisebb pluszok láthatóak, a tengerentúlon annyira nem estek kétségbe a befektetők az EKB elnökének szavai hallatán. Valamint a mai munkanélküliségi adat is a vártnak megfelelően alakult, így ez sem borzolta a kedélyeket.
Vágólapra másolva!

Ma is felülteljesített a budapesti parkett

Nap végére visszafogottabb plusz jött össze a magyar tőzsdén, annak ellenére, hogy Nyugat-Európában Draghi szavai után folyamatos csúsztak mínuszba az indexek. Viszont ezzel is magasan felülteljesítő volt a hazai parkett.

Forrás: Origo

Itthon a BÉT jó teljesítményéhez a Mol járult hozzá leginkább, hiszen az olajpapír 1 százalék felett tudott erősödni. A nagyobb papírok közül a Magyar Telekom és az OTP tudott még drágulni. A gyógyszercégeket viszont nem szerették ma a befektetők, habár az Egis csak minimálisan, míg a Richter 2 százalék felett esett. Bár utóbbi rosszabb teljesítményét részben magyarázza, hogy ma már osztalék nélkül forgott a papír, azonban a 945 forintos mínusz nagyobb mint a 660 forintos kifizetés mértéke.

Forrás: Origo

A forgalom egyébként meglehetősen gyászosan alakult ma is a magyar parketten, az idei 9,3 milliárd forintos átlag helyett csak 5,7 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

A forint ellenben újra gyengült ma, ahogyan elromlott a hangulat Európában, az euróval szembeni árfolyam 299 felett is járt, onnan némileg vissza tudott korrigálni a magyar deviza.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Draghi szavaira estek a tőzsdék

A vártnak megfelelően nem változtatott a rátán az EKB, ami után a piacok először emelkedni kezdtek, de a fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztató után jelentősebb mínuszba kapcsoltak a parkettek. Azok után szomorodtak el a befektetők, hogy Draghi megismételte, hogy számos új lehetőséget megvizsgáltak a gazdaság élénkítésére, többek között a negatív kamat bevezetését a kereskedelmi banki betétekre. Emellett kiemelte, hogy az európai gazdaság továbbra is recesszióban marad az idén, és csak lassú felépülés lehet.

A tőzsdék közül az olasz börze szenvedte meg legjobban a befektetők elfordulását a kockázatosabb eszközöktől, hiszen a milánói index 2 százalék feletti sesésben van. De szerte Európában mínuszokban időznek a tőzsdék.

Forrás: Origo

19 milliárd dolláros hitelkerethez jutott a világ legnagyobb nyeresanyag-kereskedő cége, a Glencore Xstrata, melyet eddigi hiteleinek lecserélésére kíván felhasználni a Bloomberg információi szerint. További jó hír, hogy a részvény a közeljövőben csatlakozhat a blue-chipeket tartalmazó Stoxx Europe 50 indexhez, ami növelheti a papír iránt mutatkozó keresletet.

Felfelé veszi az irányt Amerika

Kisebb emelkedésben vannak a tengerentúli indexek, úgy tűnik az USA-ra nem ragadt rá az európai borúsabb hangulat, bár az emelkedés törékeny, hiszen a Dow Jones már kisebb mínuszba is váltott. Most rossz makroadat sem keserítette a piaci szereplőket, mivel a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a várakozásoknak megfelelően alakult. Az elemzők 345 ezer főre számítottak, a tényleges adat pedig 346 ezer lett. Az ezt megelőző heti adatokat minimális mértékben változtatták, a korábbi 354 ezer helyett 357 ezer lett.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül még az emelkedők vannak többségben, ahonnan kiemelkedik a távközlés 1 százalékos pluszával. A technológia ellenben hátul kullog.

Forrás: Origo

Felemás számokat tett közzé a JM Smucker, a vállalat 1,22 dolláros EPS-t ért el, szemben a FactSet elemzői konszenzusában lévő 1,16 dollárral. Árbevételben viszont némileg elmaradt a társaság, a negyedik negyedéves jelentésével, csak 1,34 milliárd dollárt sikerült elérni, holott az elemzők 1,35 milliárdot vártak. A hírekre a részvényt megütötték, már 5 százalék felett esik.

Cáfolta a Pepsico pletykákat, miszerint 2 milliárd dolláros ajánlatot tennének a SodaStreamre. A korábbi találgatásokra a SodaStream árfolyama jelentősen megugrott, 5 százalék feletti pluszban áll.