Beismerő vallomás az IMF-től: Hibáztunk

Vágólapra másolva!
Hibának nevezte az IMF, hogy az elmúlt években túl könnyelműen bírálta el Görögországot az egyes mentőcsomagok odaítélésekor. A Nemzetközi Valutaalap többek között fenntarthatónak minősítette az óriási mértékű görög államadósságot, és túl optimistán ítélte meg a görög politikai stabilitást. Emiatt olyan feltételeknek is megfelelt az ország a segélycsomagokról szóló döntések során, melyeket közel sem tudott teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Bakizott a valutaalap

Nagyobb hibákat követett el az IMF a görög pénzügyi válság kezelése során az utóbbi három évben. A Nemzetközi Valutaalap egy szigorúan bizalmasnak nyilvánított belső dokumentumából kiderült, a szervezet többek között jelentősen alulértékelte a görög megszorító csomagok gazdaságra gyakorolt negatív hatásait - írja a Wall Street Journal.

Az IMF, bevallása szerint megszegte saját szabályait, és meglehetősen könnyelműen bírálta el a görög makroadatokat, többek között fenntarthatónak és visszafizethetőnek minősítve az egyre nagyobb államadósságot. Emiatt a négyből három olyan kritériumnak is megfelelt az ország a mentőcsomagok odaítélésekor, melyeket gyakorlatilag közel sem tudott teljesíteni. 2010-ben túl optimista volt Görögország pénzügyi piacokkal való korai visszatérésével, és a kormány politikai stabilitásával kapcsolatban is.

Az IMF azt hozta fel saját mentségére, hogy a pozitív elbírálás segített enyhíteni az eurózóna válságát, mivel Görögország esetleges csődje rendkívül súlyos problémákat okozott volna nem csak Európában, hanem az egész világon. Ezért Poul Thosmen főtárgyaló elmondta, ha most lennének ugyanabban a helyzetben, akkor sem cselekednének másként.

Christine Lagarde elnök szerint szükség volt a feltételek lazítására, mivel ha túl szigorúan bírálták volna el a görögöket, nem kaptak volna segélyt, ami könnyen a déli állam csődjéhez vezetett volna. A valutaalap öszesen 47 milliárd dollárral járult hozzá az Európai Bizottság és az EKB által görögországnak nyújtott 144 milliárd eurós mentőcsomaghoz. Lagarde úgy véli, ezek az esetek arra késztetik a valutaalapot, hogy az egyes elbírálásoknál kivételekre lehetőséget adó szabályaikat felülviszgálják. Ezen túl az államadósságok vizsgálatánál is szigorúbban fognak eljárni.

Csökkenteni kéne az óriási államadósságot

Ezzel párhuzamosan tegnap nyilvánosságra került az IMF szokásos felülvizsgálatának eredménye Görögországról, melyben a szervezet megállapította, hogy még mindig nagyon magas a görög államadósság, ami veszélyezteti a déli ország kilábalását a recesszióból. Fenntartható pályára kéne állítani az államadósságot, különben a befektetőkben megkérdőjeleződhet az annak csökkenthetőségébe vetett hit, ami visszatarthatja őket a görög beruházásoktól, befektetésektől. Emiatt pedig a görög gazdaság helyreállása is megakadhat.

Forrás: Origo

A görögök többek között annak a feltételnek a vállalásáért cserébe kapták meg decemberben a 44 milliárd eurós mentőcsomagot, hogy a jelenlegi 170 százalék körüli szintekről 124 százalékra csökkentik a GDP-arányos államadósságukat 2020-ra. Ezt 2022-ra pedig 110 százalékra kell majd mérsékelni. Ennek elérése érdekében további adósságelengedésre lesz szükség az európai államok részéről az IMF szerint.

Forrás: Origo

Ezen túl a szervezet óva inti a görög kormányt az adók csökkentésétől, mivel azok mérséklése veszélyeztetheti a megkezdett fiskális kiigazító csomagokat. A görög folyó fizetési mérleg hiánya ugyanis folyamatosan csökken, és a költségvetésben sem szükséges további kiigazítás idén és jövőre - véli az IMF.