A vezért büntetik az Apple gyengélkedéséért

Apple, Tim Cook az új apple vezér, igazgató
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy feladja korábbi elveit az Apple, és mostantól a tőzsdei teljesítményhez is köti a vezetőinek fizetését. Tim Cook, a vezérigazgató ugyanis közel 50 százalékkal kevesebb bónuszt kaphat a következő 8 évben, ha nem sikerül folyamatosan jó részvénypiaci teljesítményt elérni az Apple-nek. Bár elsőre kedvezőnek is lehetne értékelni a hírt, nem árt az óvatosság, hiszen az efféle ösztönzők beépítése a vállalatvezetésbe akár visszafelé is elsülhetnek.
Vágólapra másolva!

Hűség helyett teljesítmény

Már nem a hűséget díjazza a legjobban az Apple, derült ki a pénteken bejelentett új javadalmazási politikából. Az új szabályok értelmében a nagy bónuszok a vállalat részvénypiaci teljesítményétől is függenek majd, és ha nem teljesít jól az Apple a tőzsdén (ahogy az elmúlt háromnegyed évben), akkor a vezetők is lényegesen kevesebb bónuszt kapnak majd.

A legfontosabb változások Tim Cook, a vezérigazgató juttatásait érintik majd, aki maga javasolta a módosításokat, amit az igazgatótanács is támogatott. A korábbi megállapodás szerint 10 év alatt 1 millió részvényt kapott volna Tim Cook, egészen 2021-ig. Az új szabály értelmében viszont 2016-ban, és 2021-ben kap majd 100 ezer részvényt a vezérigazgató, a többi 800 ezer pedig a teljesítménytől függően kerül kiosztásra.

Ha az Apple az S&P 500 legjobban teljesítő vállalata (felső harmad) között szerepel az adott évben, akkor 80 ezer részvényt kap Cook. Amennyiben csak a középső harmadba sikerül beverekednie magát a technológiai cégnek, akkor már csak 60 ezer darab Apple részvénnyel gazdagodik a vezérigazgató. Abban az esetben pedig, ha a leggyengébben teljesítő harmadba "kvalifikálja" magát az amerikai vállalat, akkor "csupán" 40 ezer részvényt kap a következő évben Tim Cook. Így akár az sincs kizárva, hogy a korábbi 1 milliós csomag helyett csak 520 ezer részvény üti 10 év alatt a vezető markát.

Forrás: AFP/Chris Hondros

Nem biztos, hogy a legjobb ösztönző

Elsőre azt is mondhatjuk, hogy ezzel egy kiváló ösztönzőt épít a vezetésbe a vállalat, hiszen a menedzsment is jobban érdekeltté válik a jó részvénypiaci teljesítményben. Ettől függetlenül érdemes lehet ezt fenntartásokkal kezelni, hiszen az Apple fundamentális adottságai így még nem változnak meg, ami az elmúlt hónapokban az árfolyamesés legfőbb mozgatórugója volt.

Fontos kiemelni azt is, hogy az Apple, főleg a Steve Jobs korszakban jellemzően nem törődött a befektetőkkel, sokkal inkább hosszabb, stratégiai célokat fogalmazott meg a vállalat, és nem tekintették fontosnak a részvényárfolyam pillanatnyi feltornászását. Végső soron pedig a befektetők a jó üzleti modell miatt idővel úgyis a vevői oldalon sorakoztak, ezzel is alátámasztva Jobs elképzeléseit, és az egekbe repítve a részvény (és a vállalat) értékét.

Végezetül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a menedzsment túlzott függősége az árfolyamtól akár negatív hatással is lehet a cég működésére. Bár nem feltételezzük, hogy az Apple manipulálná a negyedéves adatait a kedvezőbb részvénypiaci fogadtatás érdekében, a történelem már számos hasonló példával szolgált, ezért a kockázatot nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Érdekesség, hogy Tim Cookot leszámítva a többi felsővezető díjazása nem változott, az új megállapodásokat viszont már az új javadalmazási politika keretein belül kötik meg. Jól látható, hogy mekkora nyomás nehezedik tehát a technológiai cégre a befektetők irányából, elsősorban az utóbbi hónapok gyenge tőzsdei teljesítménye miatt. Azt viszont elég nehéz feltételezni, hogy a mostani változások majd lökést adnak az árfolyamnak.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo