95 milliárdot kapott a K&H az MNB-től

Vágólapra másolva!
Aláírta a K&H az első hitelszerződést a jegybanki hitelprogramban. A bank azt is elárulta, hogy 95 milliárd forintot oszthatnak ki összesen.
Vágólapra másolva!

"Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az MNB a növekedési hitelprogram teljes hitelösszegének mintegy nyolcadát, 95 milliárd forintot a bank számára allokált" - írta a K&H Bank csütörtöki közleményében, miután megkötötték az első hitelszerződést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniustól augusztus végéig hirdette meg a programját, amely során 750 milliárd forint forrást bocsátanak a bankok rendelkezésére, hogy abból a vállalkozásokat hitelezzék. A bankok 0 százalékos kamaton kapják a forrást, és legfeljebb 2,5 százalékkal adhatják tovább. A bankok kvótákban kaptak forrást, eddig csak az Unicredit (46,1 milliárd), az MKB (81,8 milliárd) árulta el, hogy mennyi pénzt helyezhet ki.

A K&H azt közölte, hogy az első hitelszerződést egy 50 főt foglalkoztató szegedi kereskedőcéggel írták alá. A bank szerint nagy az érdeklődés a program mindkét pillérére. Az első pillérben a kis- és középvállalkozások beruházásra, uniós pályázat önrészére vagy forgóeszközökhöz vehet fel hitelt, vagy válthatja ki a korábbit. A második pillérben a devizahitelt lehet kiváltani forinthitelre.

„A programban rendelkezésre álló három hónap azonban kevés teljesen új beruházási tervek kidolgozására, ezért várhatóan a már tervezett, de eddig meg nem valósult fejlesztések kaphatnak most zöld utat, illetve felgyorsítja a tervezett beruházások megvalósítását. Ezt erősítik meg azok a kollégáktól érkezett visszajelzések, miszerint a jogosult ügyfelek már konkrét tervekkel keresik meg a Bankot” – mondta Huszár Róbert, a K&H vállalati szolgáltatások üzletágának vezetője. „Úgy látjuk, hogy a cégek többsége a sajtóból jól felkészült a hitelkonstrukció részleteiről” – tette hozzá a szakember.