Elszálltak a lakásárak

Vágólapra másolva!
Az S&P/Case-Shiller lakásárindex 12,1 százalékkal nőtt az előző év áprilisához képest, ez 2006 márciusa óta a legnagyobb emelkedésnek számít, azok után, hogy az előző hónapban 10,9 százalékkal emelkedett a mutató. A Bloomberg elemzői konszenzusa csak 10,6 százalékos növekedést jósolt.4 órakor megjelentek a májusi újlakás-értékesítési adatok is, amik szintén felülmúlták az elemzői várakozásokat. Havi szinten 2,1 százalékkal több új lakást adtak el, míg a szakértők csak 1,3 százalékos növekedést vártak.A piacok a kedvező adatokat a New York-i tőzsdék eleinte jól fogadták, azonban később visszább vettek az emelkedésből. Vélhetően amiatt mert a javuló gazdasági és lakáspiaci adatok, azt is jelenthetik, hogy a Fed nagyobb eséllyel mérsékli kötvényvásárlási programját.
Vágólapra másolva!

16:27:

Az amerikai tőzsdék visszább vettek lendületükből, talán éppen azért mert jobban alakultak a makroadatok a vártnál, ami nagyobb esélyt ad arra, hogy a Fed mérsékli kötvényvásárlási programját.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

16:04:

4 órakor megjelentek a májusi újlakás-értékesítési adatok is, amik szintén felülmúlták az elemzői várakozásokat. Havi szinten 2,1 százalékkal több új lakást adtak el, míg a szakértők csak 1,3 százalékos növekedést vártak. Az évesített 476 ezer darabos májusi adat 16 ezerrel lett magasabb, mint amit a Bloomberg által megkérdezett szakértők vártak, és 2008 júliusa óta nem látott szinteken van.

Forrás: Origo

Szintén 4 órakor jelent meg a júniusi fogyasztói bizalmi index, ami ugyancsak kedvezőbben alakult az előrejelzettnél. A tényleges érték 84,4 pont lett, holott az elemzők csak 75,1 pontra számítottak. Az egy hónappal ezelőtti 76,2-es értéket 74,3-re módosították.

2006 óta nem látott mértékben nőttek a lakásárak

Az S&P/Case-Shiller lakásárindex 12,1 százalékkal nőtt az előző év áprilisához képest, ez 2006 márciusa óta a legnagyobb emelkedésnek számít, azok után, hogy az előző hónapban 10,9 százalékkal emelkedett a mutató. A Bloomberg elemzői konszenzusa csak 10,6 százalékos növekedést jósolt.

Forrás: Origo

A rekord-alacsony jelzálog kamatlábak és a javuló munkaerőpiac emelte a keresletet, míg a kínálat alacsonyabban áll, ami így az árakat is feljebb tolta. A felépülés elég masszívnak tűnik ahhoz, hogy az elmúlt hetekben látott hitelköltség-emelkedés se tudja megállítani a kibontakozó javulást a lakáspiacon. A felépülés azonban még épp hogy csak elkezdődött, ahogyan az az ábrából is kitűnik, a válság előtti szintek még igencsak messze vannak, bár az kérdéses, hogy az akkori magasságokat újra el lehet-e érni egyáltalán.

A Case/Shiller indexben szereplő mind a 20 amerikai nagyvárosban nőttek az árak, a legnagyobb mértékben San Franciscoban és Las Vegasban, itt 20 százalék feletti volt az emelkedés, míg New York-ban "csak" 3,2 százalékkal kerültek feljebb az árak.

Emellett egy másik jó makroadatnak is örülhetnek a befektetők, ugyanis az Egyesült Államokban 3,6 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya májusban, az elemzői konszenzusban szereplő 3 százaléknál nagyobb mértékben. A szállítmányozási eszközökkel tisztított adat (0,7 százalék) bővülése is várt feletti.

A kedvező makroadatokat a piacok is jól fogadták, habár már piacnyitás előtt is nagyobb emelkedésre lehetett készülni. A vezető New York-i tőzsdék 0,5-0,6 százalékos emelkedésben vannak. Ezzel az S&P már lényegében ledolgozta tegnapi esésének egy nagyobb részét.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo