Elintézték a forintot

Vágólapra másolva!
Nincs jó formában a forint, mely nagyobb gyengülésen ment keresztül délután a főbb devizákkal szemben. Az euróval szembeni árfolyam a 294-es szintet is megérintette, így a magyar fizetőeszköz a legrosszabbul teljesítő devizának számít a régióban az elmúlt két nap teljesítménye alapján. A hazai fizetőeszköz gyengélkedésében az emelkedő magyar állampapírok-hozamok, valamint a hazai részvénypiac gyengébb teljesítménye is szerepet játszhat.
Vágólapra másolva!

16:30 - Tovább gyengélkedik a forint

Noha az amerikai GDP-adat után kisebb korrekcióba kezdett a forint, ez nem volt tartós, és már a 293,6-os szintnél mozog az euróval szembeni jegyzése. Pozitívum, hogy megállt a hazai fizetőeszköz gyengülése, és vissza tudott térni a 294-es szint alá, de azért ijesztőnek tűnik a mai gyengülés. A dollárral szembeni árfolyama 225-nél, a svájci franké 235,8-nál jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A régiós devizák közül az egyik legrosszabb teljesítményt mutatja a forint az elmúlt két napban, de a lengyel zloty is rendületlenül gyengült a héten. A zloty az euróval szemben egyébként július óta nem látott szintre gyengült.

A hazai fizetőeszköz Matolcsy György jegybankelnökké történő kinevezése (március 1.) óta a legjobban teljesítő devizának számít a régióban, mivel közel 3 százalékot tudott erősödni az euróval szemben. Ilyen teljesítményre egyik régiós fizetőeszköz sem volt képes, azonban az elmúlt két nap esése után a forint előnyének nagy részét elvesztette, és több mint 2 százalékpontot adott vissza belőle.

Forrás: [origo]

13:29 - Megcsúszott a forint

Tovább kúszik felfelé az euró/forint árfolyama, mely egy nagyobb megugrás után már a 292,5-ös szint fölött mozog. A hazai fizetőeszköz ezzel tovább távolodik kedden ütött idei csúcsától, ami a 285-ös szint érintését jelentette. A forint a többi főbb devizával szemben is gyengül, a dollárral szembeni árfolyama már 224,4-nél, a svájci franké pedig 233,8-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A hazai fizetőeszközt nem segítheti az ÁKK mai kötvényaukciója, melyen jelentősebb hozamemelkedés mellett adott túl a 3, 5 és 10 éves állampapírokon az Államadósság Kezelő Központ. A kereslet is alacsonyabb volt az átlagosnál, ennek ellenére az ÁKK a tervezettnél több forrást tudott bevonni. A 3 éves kötvényekből 20 milliárd foritnyit hirdettek meg, és 35 milliárdnyit adtak el 4,46 százalékos átlaghozam mellett. A hozam 9 bázisponttal haladja meg az előző aukció átlaghozamát, és 2 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Az ötéves kötvényből 21 milliárd forintot adtak el 27 bázisponttal magasabb átlaghozam mellett, mint az előző aukción. A 10 éves kötvény esetében pedig ennél is jelentősebb, 41 bázispontos volt a hozamemelkedés.

A hozamemelkedés illeszkedik a nemzetközi trendekhez, az elmúlt napokban ugyanis többek között az amerikai és japán kötvények hozamai is egyre feljebb kúsztak.

Forrás: [origo]

Ezen kívül az is hátráltathatja a forintot, hogy az európai részvénypiacok javulása ellenére a magyar tőzsde nem tud javítani, és a BUX továbbra is kisebb mínuszban mozog.

A tegnapi kedvező hír, hogy Magyarországot kiengedik a túlzottdeficit-eljárás alól, kis túlzással szinte semmilyen hatást nem váltott ki a forint piacán, mivel a döntés nagyon valószínű volt, így már korábban beépülhetett az árfolyamokba. Emiatt nem tudott tovább erősödni tegnap a forint, melyet kedden a 285-ös szint fordított vissza idei csúcsáról, majd tegnap a 289-es szint bizonyult erős ellenállásnak a számára.

A forint esését a 295-ös szint állíthatja meg, a fölött pedig már a 299-300-as szintek nyilhatnak meg a hazai fizetőeszköz előtt.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A forint gyengülése és az állampapír-hozamok emelkedése mögött az is meghúzódhat, hogy a befektetők amiatt aggódhatnak, hogy Magyarország túlzottdeficit-eljárás (EDP) alóli kikerülése miatt csökken a kontroll a magyar gazdaságpolitika felett, és a kormány akár nagyobb költekezésbe is kezdhet. Orbán Viktor mai, az InfoRádióban tartott beszédében jelezte, hosszú távon nem lehetetlen az egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetése hazánkban, ami akár a költségvetési hiány elszaladásának kockázatát is magában hordozhatja a későbbiekben.

A miniszterelnök ezen kívül közölte, annak ellenére, hogy Magyarország kikerül az EDP alól, bevezetik a reklámadót, és a korábban a Varga-csomag keretében bejelentett zárolásokat is fenntartják.