Vágólapra másolva!
Tovább gyűlnek a mínuszok az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek már nagyobb eséseket szenvedtek el, miután pocsék hangulat uralkodik a piacokon. Ennek egyik oka az eurózóna rekordszintre növekvő munkanélküliségi rátája lehet, így a vételi kedvet a többi, vegyesen sikerült makroadat nem tudja meghozni. Itthon a BUX szintén lefelé szánkázik, elsősorban az OTP rosszabb teljesítménye miatt, míg a forint három hetes mélypontjáról próbál erősödni az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

5000 alatt az OTP

A pocsék európai hangulat következtében a hazai tőzsdén is nagyobb esések láthatóak, a BUX 0,8 százalékos mínuszban forog, amivel régiós társai között a középmezőnyben foglal helyet.

A magyar piacot nem segíthetik a gyenge makroadatok sem, a KSH ma reggeli adatközlése szerint a termelői árak áprilisban 1,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbi szinthez képest, míg éves összevetésben 0,7 százalékos volt az emelkedés, szemben az elemzők által várt 1,2 százalékkal.

A beruházások éves szinten 8,7 százalékkal estek vissza, ami szintén a gyenge gazdasági aktivitásra utal. Az előző negyedévhez képest 3,8 százalékos volt a beruházások csökkenése, különösen a feldolgozóipari beruházások zuhantak vissza jelentősen, melyek 13,2 százalékkal maradtak el a tavalyi első negyedéves értékektől az idei első három hónapban.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az OTP további gyengélkedése húzza lejjebb, a bankpapír a tegnapi esése után újabb 1,5 százalékot veszített már értékéből, nagy részben a forint gyengülése, és a borongós európai hangulat miatt. A csütörtöki gyengülésében az is szerepet játszott, hogy lekerült a papírról az osztalékszelvény, ami után a 121 forintos kifizetés mértékével került lejjebb az árfolyama. Az OTP ezzel már a lélektani 5000 forintos szint alá bukott.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip felemásan teljesít, a Magyar Telekom 0,3 százalékos, a Mol pedig 0,6 százalékos mínuszban forog, egyedül a Richter tud emelkedni, mely 0,4 százalékot erősödött. Az Egis-szel nagyot fordult a világ, a reggeli pluszok után "bezuhant", és már 0,7 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A forint továbbra sincs jó formában, és az euróval szembeni árfolyama már a 296-os szintet is elhagyta délelőtt, azonban jelenleg javítani próbál, és a 295,5-ös szint alá is benézett.A hazai fizetőeszköz szerda óta pocsékul teljesít, és idei csúcsáról már nagyobb esést produkált, ami után három hetes mélypontján is megfordult ma az euróval szemben. A dollárral szembeni árfolyama már 227,7 fölött, a svájci franké pedig 238,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Soha nem látott munkanélküliség az eurózónában

Gyűlnek a mínuszok az európai tőzsdéken, ahol a részvényindexek legtöbbje már 1 százalék feletti esést produkál. A rossz hangulatban nagy szerepet játszhat a rekordszintre növekvő munkanélküliségi ráta az eurózónában, mely a régió munkaerőpiacának további romlásáról, és recessziójának elhúzódásáról árulkodik.

A ma délelőtt nyilvánosságra került többi makroadat vegyesen alakult, az eurózóna májusi fogyasztói árindexe nem okozott meglepetést, mivel a vártnak megfelelően 1,4 százalékkal növekedett éves alapon. A német kiskereskedelmi forgalom viszont 1,8 százalékos növekedést mutatott éves alapon az előzetesen prognosztizált 1,1 százalék helyett.

A részvénypiacokon uralkodó rosszabb hangulaton nem tud segíteni, hogy a brit kereskedelmi kamara szerint a következő években a vártnál magasabb lehet a brit gazdasági növekedés. A kamara szerint a szolgáltatószektor fog remekül teljesíteni, melynek köszönhetően idén 0,9 százalékkal nőhet a brit gazdasági kibocsátás a korábban várt 0,6 százalék helyett, míg jövőre 1,9 százalékos, 2015-ben pedig 2,4 százalékos lehet a bővülés.

Forrás: [origo]

Eladná 6,7 százalékos részesedését az olasz Eni olaj és gázipari vállalat, melyet a portugál Galpban birtokol. A tranzakcióra piaci árak mellett kerülne sor, mely így nagyjából 690 millió eurós bevételt eredményezhet az olasz vállalatnak. Az Eni ezzel együtt még ezután is a portugál cég 16,3 százalékát birtokolná.

A Telecom Italia 2,9 százalékos eséssel húzza lejjebb az olasz FTSE/MIB indexet, miután a cég bejelentette, leválasztja vezetékes hálózatát. A lépést még az olasz hatóságnak is jóv kell hagynia, azonban a vállalat precedenst teremthet a döntéssel.

Lefelé szánkázhat Amerika is

Az európai piacok pocsék teljesítménye után Amerikában is lefelé indulhatnak el a főbb részvényindexek, a határidős mutatók alapján 0,4-0,7 százalékos mínuszokra lehet felkészülni nyitás után.

Érdemes lesz figyelni a mai többi makroadatra is, Amerikából a michigani fogyasztói bizalmi index májusi alakulása, valamint a személyes jövedelmek és kiadások áprilisi alakulása, és a chicagói beszerzési menedzser index fog érkezni.

Ezen kívül a kőolaj-exportáló országok nemzetközi szervezetének (OPEC) a képviselői ma Bécsben üléseznek, ahol a kitermelési kvótákról is döntés születhet.