Vágólapra másolva!
Mérsékelt pluszba fordultak délelőtt a főbb európai részvényindexek a japán Nikkei ma reggeli nagyobb zuhanása ellenére. A tőzsdék így némileg korrigálják tegnapi eséseiket, ám az emelkedés még kissé erőtlennek tűnik. A befektetők valószínűleg feszülten várják a délután nyilvánosságra kerülő első negyedéves amerikai GDP-adatot, mely a Fed eszközvásárlási programjának jövőjéről is fontos iránymutatást adhat. Itthon a BUX továbbra is kisebb mínuszban mozog a legtöbb főbb papír esése miatt, az OTP is nagyobb esést szenved el az osztalékszelvényének levágása után.
Vágólapra másolva!

Nem tud javítani az OTP

Nincs nagy mozgás a hazai parketten, a BUX enyhébb mínuszban tartózkodik, melyben leginkább az OTP esése játszik szerepet. A magyar részvényindex 0,2 százalékos gyengülésével még így is lekörözi cseh társát, mely 0,8 százalékot esett. Az osztrák és a lengyel tőzsde ma zárva tart.

Forrás: [origo]

Az OTP árfolyama 2,7 százalékkal került lejjebb a tegnapi záróárhoz képest, miután a részvényekről ma lekerült az osztalékszelvény. A pénzintézet részvényenként 121,71 forintos osztalékot fizet június 10-én, ami nagyjából 2,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A többi blue-chip közül a Mol 0,3 százalékot erősödik,melyet az a hír is segíthet, hogy az olajtársaság kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone olajtalálatról számolt be ma reggel. A társaság a Genel Energy-vel közösen végzett kutatása vezetett eredményre.

A Magyar Telekom és az Egis korrigálni kezdte tegnapi nagyobb menetelését, a telekompapír és a gyógyszercég részvénye már 0,8 százalékot veszített értékéből. A Richter kissé összekapta magát, és tegnapi záróértékéig tornázta fel magát.

Forrás: [origo]

A forint árfolyama szűk sávban mozog az euróval szemben, és továbbra is a 290-es szint alatt tartózkodik, amivel nem tud visszatérni kedden ütött idei csúcsa közelébe. A dollár/forint árfolyama 222,8-nál, a svájci franké pedig 232,7-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Hozamemelkedés az ÁKK aukcióján

Jelentősebb hozamemelkedés mellett adott túl a 3, 5 és 10 éves államkötvényeken mai aukcióján az ÁKK. A kereslet is alacsonyabb volt az átlagosnál, ennek ellenére az ÁKK a tervezettnél több forrást tudott bevonni. A 3 éves kötvényekből 20 milliárd foritnyit hirdettek meg, és 35 milliárdnyit adtak el 4,46 százalékos átlaghozam mellett. A hozam 9 bázisponttal haladja meg az előző aukció átlaghozamát, és 2 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Az öt éves kötvényből 21 milliárd forintot adtak el 27 bázisponttal magasabb átlaghozam mellett, mint az előző aukción. A 10 éves kötvény esetében pedig ennél is jelentősebb, 41 bázispontos volt a hozamemelkedés.

A hozamemelkedés illeszkedik a nemzetközi trendekhez, az elmúlt napokban ugyanis az amerikai és japán kötvények hozamai is nagyobbat emelkedtek.

Forrás: [origo]

Javított Európa

Nem mutatnak határozott irányt a főbb európai részvényindexek délben, melyek nem sokkal tegnapi záróértékeik fölött mozognak. A japán Nikkei mai nagyobb zuhanása nincs túl jó hatással a piacokra, melyek így csak nagyon mérsékelten tudják korrigálni tegnapi eséseiket. Pozitívum viszont, hogy a bizonytalanabb nyitás után ki tudtak kecmeregni a negatív tartományból a mutatók, és már óvatos pluszban találhatóak.

Kedvező makroadatok is segíthették a javulást, az eurózóna gazdasági bizalmát mérő index szerint javult a piaci szereplők megítélése az eurózóna gazdaságáról, mivel a mutató vártnak megfelelően 89,4 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 88,6 pontról. Ezen túl az eurózóna kiskereskedelmi beszerzési menedzserindexe nyolchavi csúcsra, 46,8 pontra emelkedett májusban.

Az első negyedéves spanyol GDP nem okozott meglepetést, mely szerint 2 százalékos volt a spanyol gazdaság visszaesése éves alapon az idei első három hónapban.

Forrás: [origo]

A Pirelli 3,4 százalékos emelkedéssel segíti az olasz FTSE/MIB indexet, miután a Goldman Sachs a korábbi eladásról semlegesre minősítette fel a cég részvényeire vonatkozó ajánlását.

A Fiat a bizonytalanabb nyitás után már 2,1 százalékos pluszban forog, melyben az is szerepet játszhat, hogy a vállalat tárgyalásokat folytat a Chrysler csoport 41,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlásról, amit még nem birtokol - írja a Bloomberg. A Fiat állítólag 10 milliárd dolláros hitelkeretről tárgyal több nagybankkal.

Az EADS 0,1 százalékos mínuszt szedett össze annak ellenére, hogy az Airbusok gyártója bejelentette, a korábban jelzettnél 100 géppel több megrendelésre számít ebben az évben. A kereskedelmi gépek iránt ugyanis nagy kereslet mutatkozik, ami miatt 800 gépet is rendelhetnek a cégtől 2013-ban.

Fontos makroadat érkezik Amerikából

Amerikában kisebb eséssel kezdődhet a kereskedés, a határidős indexek 0,1-0,3 százalékos mínuszokat vetítenek előre. A részvényindexek ezzel folytathatják tegnap megkezdett útjukat lefelé, és egyre távolodhatnak történelmi csúcsaiktól.

A befektetők vélhetően kiemelt figyelemmel fogják követni az első negyedéves amerikai GDP ma délutáni közzétételét, mely a Fed eszközvásárlási programjának további jövőjéről is fontos indikációt nyújthat. Ha a vártnál kedvezőbb adat lát napvilágot, felerősödhetnek azok a félelmek, hogy az amerikai gazdaság javulását látva a Fed idő előtt befejezheti, vagy mérsékelheti eszközvásárlási programját.