Vágólapra másolva!
Csökkentette az idei évre vonatkozó várakozásait a Siemens német ipari konglomerátum a megrendelésekben bekövetkező lassulás és a szállítási késedelmek miatti megemelkedett kiadások következtében. A cég a vártnál kisebb árbevételt realizált a negyedévben, emellett pedig a nettó profit soron is alacsonyabb eredményről számolt be. A rosszabb eredmények 1 százalék feletti csökkenéssel reagáltak a gyengébb eredményekre.
Vágólapra másolva!

A Siemens csökkentette teljes évre vonatkozó előrejelzéseit a megrendelések lassulása, és elsősorban a vonatszerelvények leszállításában felmerülő késedelem miatti plusz kifizetések következtében. A megrendelések állománya már az előző negyedévben is csökkent, akkor főként az autógyártáshoz kapcsolódó eszközök iránt volt alacsonyabb a kereslet.

A rendszeres működésből származó nettó jövedelem csak a 4,5-5 milliárd eurós cél alsó végét közelítheti meg, derül ki a társaság mai közleményéből. Az év első 3 hónapjában, ami a társaságnál a második pénzügyi negyedévet jelenti, a nettó profit 982 millió euróra növekedett, ez azonban elmarad az elemzői várakozásokban szereplő 1,21 milliárdos becsléstől. A bevételek pedig 6,7 százalékkal csökkentek 18 milliárd euróra. Az egy részvényre jutó eredmény soron több mint 20 százalékkal maradt el a szakértői előrejelzésektől a vállalat.

Forrás: [origo]

A német ipari konglomerátumnak 245 milliós kiadást jelentettek a vonatszerelvények leszállításában bekövetkező csúszások és bizonyos energia projektekhez kapcsolódó plusz ráfordítások a második pénzügyi negyedévben.

A visszavett növekedési kilátások kedvezőtlenül érintik a vezérigazgató, Peter Loeschert, aki még a múlt év novemberében jelentette be a vállalat költségcsökkentési programját, amiben a cég 2014-ig összesen 6 milliárd euróval vágja vissza a költségeket.

Forrás: [origo]

Loescher úgy nyilatkozott, hogy profit és bevétel soron továbbra is nehézségekkel küszködik még a cég. A Siemens eredményességi szempontból így továbbra is a legfőbb versenytársak, az ABB és a General Electric mögött kullog. A Siemens 9,5 százalékos profit margint realizált 2012-ben, míg az ABB 10,3, a GE pedig 15 százalékot. A tavaly elkezdett költségcsökkentésektől a társaság a profit margin 12 százalékra történő növekedését várja.

A társaság ipari divíziója fogja elszenvedni a legnagyobb leépítést, ahol körülbelül 4000 munkahely fog megszűnni, míg az energia üzletágban lesz a legjelentősebb pénzügyi visszavágás, 3,2 milliárd euróval. De ezek emellett az egészségügyi és az infrastruktúra részleg sem fogja megúszni a megszorításokat.

A Siemens a jelenlegi negyedéves P/E ráta alapján az iparági átlag 14,51-es érték alatt forog, és a versenytársakhoz képest is alulértékelt, de a mostani eredmények ezt alá is támasztják. A befektetők ugyanis nem hajlandóak az alacsonyabb profitmarzzsal működő, azaz kevésbé hatékony vállalatokért magasabb árat fizetni, mivel a jövőben sem várható ezektől a cégektől kiugró eredmény.

Forrás: [origo]

A Siemens részvényei 1,1 százázalékos csökkenéssel reagáltak a vártnál rosszabb eredményekre.

A Siemens árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]