Matolcsy: Mi füvesítünk, önök járkáljanak!

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank országos szakmai konzultációja keretében rendezett konferencián a siófoki Hotel Azúr szállodában
Vágólapra másolva!
Matolcsy György elment Siófokra, hogy bíztassa egy kicsit a helyi vállalkozókat. Félig megígérte, hogy ősszel újabb adag olcsó hitelt dobnak a piacra.
Vágólapra másolva!

Négy munkás serénykedik a siófoki ezüstpart strandfürdőjén egyedül nyitva tartó Sellő büfénél. Csiszolnak, festenek, kihasználják május utolsó napját, hogy felkészülten várják a vendégeket a naptár szerint másnap kezdődő nyári szezonban.

Az előjelek borúsak, mint a péntek délelőtti ég a Balaton fölött. A bejárattal szemben eladó házból, úgy tűnik, idén nem jönnek vendégek, ahogy a strand mellett hatalmas parkban terpeszkedő, de szintén eladó Római házból sem. A strand idén nem szed belépődíjat, hátha úgy több lesz a náluk fürdőző.

Ide érkezett meg Matolcsy György és jegybanki élcsapata péntek délelőtt, a Római ház másik oldalán fekvő Azúr Hotelben mutatták be az MNB olcsóhitel-programját.

Hűtőház kéne

"Jövőképet kaptunk" - mondja Tácsik Attila siófoki vállalkozó, miután végighallgatta a jegybankelnök roadshowjának Miskolc, Debrecen és Balatonfüred utáni negyedik állomását. A hús, tej és mirelit kis- és nagykereskedéssel foglalkozó Sendex-csoport cégvezetője zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas hűtőházat, a bolthálózatuk összekapcsolását és egy új vállalatirányítási rendszer kiépítését szeretnék, ehhez pedig forrásra van szükségük, amelyet - remélik - a jegybanki hitelprogramból szerezhetnek meg.

Óvodáknak, a honvédségnek, több száz vállalkozásnak szállítanak élelmiszert, és van egy raktáráruházuk is, amely viszont üresen áll. Szeretnének növekedni, Tácsik Attila szerint 20 embert is felvennének, ha a terveikhez tudnának hitelt szerezni. A bankok viszont elutasítják őket, mondván, hogy nem tudnak elég fedezetet felmutatni. Hárommilliárdos folyószámlaforgalmat tudnak felmutatni, de a bankok közül egyedül a helyi takarékszövetkezet adott erre folyószámlahitelt. A többi bank jön, győzködi őket, hogy váltsanak, de hitelt, azt nem adnak.

Matolcsy nagy terepet befüvesített

"Befüvesítettünk egy nagy területet, most azt várjuk, hogy hol járkálnak át ezen a vállalkozások" - mondta Matolcsy György. A képben a "nagy terület" a hitelprogramon belüli lehetőségeket szimbolizálja, az "átjárkálással" pedig a cégek azt mutatják meg a jegybanknak, hogy a beruházáshoz vagy forgóeszközökhöz új hitelek felvétele, a régebbi hitelek kiváltása, a devizahitelük forintosítása vagy az uniós pályázatokhoz szükséges önrész biztosítása iránt érdeklődnek-e jobban. "Arra kérem önöket, járkáljanak!" - buzdította Matolcsy György a teremben ülő vállalkozókat a hitelprogramon való részvételre.

Matolcsy György előad Forrás: MTI/Varga György

A jegybank eredetileg 500 milliárd forintot füvesített be, de - ahogy az elnök fogalmazott - a vállalkozók "dörömböltek" a bankoknál, ezért szerdán további 250 milliárd forinttal megnövelték a bejárkálható területet. "Önök zörögtek, zörgettek, kérem, hogy kopogjanak, zörögjenek tovább" - erősített rá Matolcsy, aki további hangutánzó szavakat is felhasznált mondandója alátámasztására.

Volt, aki már a helyszínen zörgetett: Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. egy hete kinevezett vezérigazgatója amiatt panaszkodott, hogy vannak cégek, amelyek bevételt tekintve középvállalkozások, de a nagy létszám miatt, már nagyvállalatnak számít, így kiesik a programból. Nagy Róza jegybanki főigazgató lehűtötte a várakozását amikor azt mondta, első körben nem tervezik a nagyobb cégek bevonását, de Matolcsy György magához ragadva a mikrofont apró reménysugarat adott a cégvezetőnek. "Amint semmilyen támadás nem várható, egyből kibővítjük a programot" - mondta. Az nem derült ki, hogy ki támadja a programot, de azt elhintette, hogy reményei szerint ősszel folytatni lehet majd.

Talán elég az idő a fordulathoz

A program még el sem indult, máris abban reménykednek a cégek, hogy Matolcsy György tényleg nyitvahagyja a hitelcsapot őszre is. "Tartok tőle, hogy rövid az idő, és nem fogunk beleférni, akármilyen gyors is az ügyintézés" - mondta a hallgatóságból egy világítástechnikai kereskedéssel foglalkozó középkorú nő.

Cége új telephelyet szeretne, és a marketinghátteret is kiépítenék, amelyet a nő komplex, nagy feladatként jellemzett. Ehhez uniós támogatást szeretnének igénybe venni, de eddig nem tudtak elindulni, mert nem volt meg hozzá a szükséges önrészük, és többek közt az elmúlt évek forgalomesése miatt a bankok nem adtak hitelt.

Forrás: MTI/Varga György

A jegybanki program egyik célja pont az, hogy forrást adjon a cégeknek az önrészre. Nagy Róza szerint 5000 milliárd forintnyi uniós szerződés áll, mert finanszírozás híján nem tudnak belekezdeni, hiába nyertek papíron a pályázaton. Matolcsy György a mikrofon magához ragadása után ráemelt a számra, és azt mondta, adataik szerint a nyerteseken túl 900 milliárd forintnyi olyan pályázat is van, amelyeket nem támogatnak ugyan, de alkalmasak a megvalósításra.

"Akkor lesz szép nagy a növekedési fordulat, ha ebben a programban sikeresek leszünk" - utalt a jegybankelnök arra a növekedési fordulatra, amely során az első negyedévben 0,3 százalékkal többet termelt az ország az egy negyedévvel korábbinál. A siófoki teremben összegyűlt mintegy száz takarékszövetkezeti érdeklődő, szállodás és más vállalkozó reményekkel feltöltődve hagyták el az Azúr Hotelt. Nem sokkal később még a nap is kisütött.