Nagyon megrángatták a Facebookot

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hónap legnagyobb napon belüli ugrását mutatta be a Facebook részvények árfolyama csütörtökön, miután két elemzőház felminősítette a társaság papírjait. A szakértők szerint a közösségi oldal új fejlesztései jelentős mértékben hozzájárulnak majd az árbevétel növekedéséhez. Az elemzők egyelőre nem aggódnak amiatt, hogy a vállalat legújabb fejlesztése, a Home "besült, így a Facebook mobilos problémája továbbra is megoldásra vár.
Vágólapra másolva!

Több mint 5,6 százalékot menetelt csütörtökön a Facebook, miután két elemzőház, a Jefferies és a BMO felminősítette a vállalat részvényeit. A Jefferies a korábbi tartás helyett már vételre ajánlja a Facebook részvényeket, ráadásul a bankház az előző 31 dolláros célárat 32 dollárra emelte. A BMO pedig a korábbi semlegesről felülteljesítőnek minősíti a közösségi oldal papírjait, a régebbi 32 dolláros célárat 33 dollárra módosítva.

Az elemzők azzal indokolják a pozitív döntést, hogy a Facebook továbbra is a legnépszerűbb szereplője a szociális média szolgáltatások piacának, és a társaság közelgő fejlesztései -például a videóhirdetések - tovább gyorsíthatják a cég árbevételének növekedését. Mint korábban beszámoltunk róla, a júliustól már videóreklámok is meg fognak jelenni a közösségi oldal üzenőfalán, és a Morgan Stanley szerint az ebből származó árbevétel akár napi 1,5-4 milliió dollár is lehet, mely a jelenlegi negyedéves árbevételt akár 10-20 százalékkal is "megdobhatja".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A szakértők elismerik a Facebook azon erőfeszítéseit, melyeket a reklámbevételek növelésére tesz, valamint, hogy a mobilos felhasználókat az oldalon töltött idő növelésére próbálja rávenni - írja a Bloomberg. A társaság januárban egy új keresőfunkciót mutatott be, mellyel egy új bevételi forrás teremtésén kívül a felhasználók oldalon tartása a társaság egyik legfontosabb célja.

A BMO elemzője ezen túl kiemelte, az utóbbi hetekben a technológiai szektor számos elemzőjével és résztvevőjével beszéltek, akik szinte kivétel nélkül pozitívan vélekedte a Facebook reklámtevékenységéről, ami szintén okot szolgáltatott a felminősítésre.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ugyanakkor a Facebook előtt számos nehézség állhat, az aktív felhasználók számának növekedése lassul, és az áprilisban bejelentett legújabb alkalmazás, a Home sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az FB Home letöltései ugyanis meredeken lassulnak, és az egyes kutatócégek adatai szerint már a legjobb 500 alkalmazás közé sem fér oda. Ezzel továbbra sem megoldott teljesen, hogy a mobilüzletág nehézségei, és az "asztali" internetes bevételek növekedésének nullára csökkenése után a cég hogyan lesz képes további növekedésre, milyen új katalizátorokat talál majd ennek megvalósítására. Mindezek alapján a napokban az Investor.hu borulátóbb véleményt fogalmazott meg a részvénnyel kapcsolatban, de úgy tűnik, nem mindenki ilyen pesszimista.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az elmúlt napok technikai fordulata ráadásul lehet, hogy valóban véget vet a lejtmenetnek egy időre, bár igazán derűsnek azért még nem tűnik a helyzet. A Facebook részvények a nagyobb menetelés ellenére még mindig fél éves mélypontjuk közelében tartózkodnak, bár ma tovább távolodnak tőle, mivel már fél százalékkal került feljebb az árfolyamuk.

Facebook (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]