Évtizedes pangás fenyegeti Európát

Vágólapra másolva!
Hosszútávú, markáns reformok nélkül Európa évtizedes gazdasági pangással néz szembe, mondta el kedden Mark Carney az angol jegybank leendő elnöke, aki egyébként jelenleg a Bank of Canada regnáló vezetője. Szerinte a monetáris unión belül létre kell hozni egy bankuniót is, mert anélkül fundamentálisan gyenge marad az eurózóna. Emellett pedig egy közös európai munkaerőpiac, a megfelelő biztosítási rendszerrel alapja lehetne egy majdani fiskális uniónak is.
Vágólapra másolva!

Az angol jegybank leendő elnöke, Mark Carney szerint, ha az európai döntéshozók nem hajtanak végre jelentős, hosszú távú reformokat akkor Európa évtizedes gazdasági pangással néz szembe, mondta el kedden újságíróknak a jegybankár. Carney, aki jelenleg a kanadai jegybank aktuális elnöke 2013. július 1-én váltja majd a Bank of England jelenlegi első emberét, Sir Mervyn Kinget.

Már csaknem öt év eltelt, a globális gazdasági válság kezdete óta, de Európa még mindig a recesszió pocsolyájában ül, mivel a fiskális megszorítások, az alacsony gazdasági bizalom és a kedvezőtlen hitelfeltételek visszafogják a gazdasági aktivitást - emelte ki beszédében Carney.

Carney szerint Európának érdemes lenne tanulnia Japán példájából, amely már több mint két évtizede küzd a gazdasági stagnálással. Japán elmúlt időszakban tett merész monetáris politikáját azonban érdemes lesz figyelni, hogy milyen hatással jár, hiszen annak sikere vagy kudarca nagy hatással lehet az elkövetkezendő évek globális monetáris és gazdaságpolitikájára is.

Az Európai Monetáris Unió egyik legnagyobb problémája jelenleg, hogy a bankok nem hajlandóak az országhatárokon túl hitelezni, ami a gazdasági növekedésre is meglehetősen káros hatással van. Az európai vezetők ma már láthatják, hogy ha nem hoznak létre egy bankuniót, a monetáris közösség fundamentálisan továbbra is gyenge marad.

Carney szerint egy közös európai munkaerőpiac, és arra ráépülve egy megfelelő foglalkoztatás-biztosítási rendszer az egyik építőeleme lehetne az európai fiskális uniónak. Ugyanis ez Carney véleménye szerint tovább könnyíthetné az unión belüli külföldi munkavállalást, ami áttételesen segíthetné a növekedést is.