Csúcsra repíti a Vasember a Walt Disney-t

d
Vágólapra másolva!
1 milliárd dolláros álombevétellel kecsegtet a Vasember legújabb része, miután rendkívül jól sikerült a film debütálása a nemzetközi mozivásznakon, ráadásul Amerikában is hasonló teljesítményt várnak Tony Starktól. Ha valóra válna a várakozás, akkor a Bosszúállók után a második legsikeresebb hősfilm lehetne, mely igen sokat hozhatna a Marvel stúdió, és egyben anyavállalata a Walt Disney konyhájára is. A médiacég pénteken újabb történelmi csúcsot állított be 65 dollár közelében.
Vágólapra másolva!


Megváltás lehet az amerikai mozik számára a Vasember 3 debütálása a vásznakon, ugyanis idén mintegy 12 százalékkal esett vissza a jegyértékesítés. A Walt Disney érdekeltségi körébe tartozó Marvel stúdió filmjét pénteken kezdték vetíteni az USA-ban, és már az első hétvégén több, mint 160 millió dolláros bevételt hozhat, legalább is a Boxoffice.com vezető elemzője, Phil Contrino szerint. Legfrissebb, pénteki esti előrejelzésük szerint 161 millió dollár lehet az értékesítés, ami jócskán meghaladja azt a 128 millió dollárt, mint amit a Vasember második része hozott vetítésének első hetében Amerikában.

Szintén a héten került a film a mozikba a világ legnépesebb országába, Kínába, ahol kasszasikernek bizonyult 21,5 millió dolláros bevételével, ráadásul ezzel új csúcsot állított fel. A világ többi pontján már egy héttel korábban megkezdték a Vasember újabb epizódjának vetítéstét, az eredmények pedig bizakodásra adnak okot. Amerikát leszámítva az első hétvégén 198,5 millió dollárt hozott a konyhára Tony Stark, amivel túlszárnyalta a nagysikerű Bosszúállók 185,1 millió dolláros debütálását is.

Forrás: [origo]

A jó kezdés gyakorlatilag elengedhetetlen ahhoz, hogy egy film sikeres legyen. Az eredmények láttán beigazolódhatnak azok a várakozások, miszerint a Vasember 3 bevételei akár az 1 milliárd dollárt is meghaladhatják. A Box Office Mojo márciusi latolgatása erre még 60 százalék esélyt látott. Előrejelzésük szerint az Amerikán kívülről származó értékesítés másfélszerese lehet az USA-belinek, ami még korábban egyszer sem fordult elő a Marvel filmek esetében, sőt, eddig a tengerentúliak domináltak. Ezzel az összeggel nem csak a korábbi epizódokat szárnyalná túl a Vasember legújabb része, hanem a többi hősfilmet, mint a Hulk, a Thor, vagy az Amerika Kapitány is. Egyedül a Bosszúállók lóg ki a sorból, de tulajdonképpen ez már egy másik dimenzió, hiszen 1,5 milliárd dolláros bevételénél csak az Avatar és a Titatnic hozott többet össze.Forrás: [origo]

A Walt Disney árfolyamának menetelése részben Tony Stark, azaz a Vasember sikerének is betudható. A hatalmas bevétellel kecsegtető film korai értékesítési adatainak köszönhetően újabb történelmi csúcsra emelkedett 64,8 dollár közelében a részvény.

A Walt Disney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Hasonlóan jó formának örvendenek a Marvel nagy versenytársai, melyek szintén újabb hősfilmekkel jelentkeznek rövidesen. A Paramount Pictures a Star Trekkel, a Fox a Farkassal, míg a Warner Brothers a legújabb Superman filmmel hódíthatja meg a nézőket, amiből a befektetők is sokat profitálhatnak. Részben ennek is köszönhető, hogy jól megy a nagy filmstúdiók anyacégeinek sora a tőzsdén, árfolyamuk az elmúlt évben bőven kétszámjegyű növekedésen van túl. Bár a News Corp. és a Time Warner 60 százalék körüli emelkedését nem sikerült a Walt Disney-nek elérnie, a 40 százalékos plusz vélhetően mégsem akkora tragédia a befektetők számára.

Forrás: [origo]

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Walt Disney (és persze versenytársainak) bevételeit nem csak filmek adják, ezek csupán az értékesítés 13 százalékáért felelnek a 12 havi gördülő adatok alapján. Ennél sokkal nagyobb bevételi forrásnak számít a kalandparkok és szállodák üzemeltetése, valamint a média divízió, melyek együttesen az értékesítés több mint háromnegyedét adják.

Forrás: [origo]