Nagyot kaszáltak Az éhezők viadalával

Vágólapra másolva!
Elképesztő mértékben növelte árbevételét és profitját az Alkonyat filmeket gyártó Lions Gate filmstúdió a márciusban záródó üzleti évében. A bevételek 70 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbi szintet, míg a cég 2007 után most először tudott nyereséget produkálni. Úgy tűnik bejött a Summit Entertainment stúdió tavaly januári felvásárlása, hiszen az Alkonyaton kívül a következő nagy franchise-durranás, Az éhezők viadala is a Lions Gate-hez került. A cég részvényeinek árfolyama elképesztő menetelést produkáltak 2012 januárja óta, hiszen 10 dollár alatti szintekről egészen 28 dollárig emelkedett.
Vágólapra másolva!

Az Alkonyat filmek gyártója a Lions Gate filmstúdió több mint 230 millió dolláros nettó profitot ért el a március végén záródó üzleti évében. Míg bevétele 2,71 milliárd dollár lett, ami több mint 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Ez nagyban annak köszönhető, hogy 2012 januárjában megvásárolta a Summit Entertainment stúdiót, ami az Alkonyat filmek mellett, az új tini-őrületet kiváltó, Az éhezők viadalát is mozikba küldte. Különösen erős lett a társaság negyedik negyedéves eredménye, hiszen a nettó profit közel 70 százalékát ekkor realizálta a cég.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Alkonyat - Hajnalhasadás második része világszerte 830 millió dollár bevételt hozott a mozikban, míg Az éhezők viadala 691 milliót termelt. Míg az USA-ban tavaly a harmadik és az ötödik legnagyobb bevételt hozó film lett a két alkotás. Habár az Alkonyat befejeződött ezzel a résszel, Az éhezők viadalának ez még csak az első része volt, novemberben pedig már érkezik is a következő, amitől szintén hasonlóan jó eredményt várnak a stúdiónál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Persze nem csak erre az egy filmre alapoznak a cégnél, ugyanis két új potenciális franchise jelölt is van, a Harrison Ford főszereplésével érkező Végjáték már idén ősszel a mozikba kerül, míg a Divergent, amely egy népszerű tini-regény adaptációja, jövőre lesz látható. Ha az újdonságok jól teljesítenek a kasszáknál, az továbbra is jó kilátásokat jelentene a cégnek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Lions Gate televíziós, és otthoni filmezéshez kapcsolódó bevételei is óriási mértékben 40 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Természetesen itt is az említett sikerfilmek hozták a legnagyobb hasznot, de jól teljesített Sylvester Stallone is újabb bevetésén, az Expendables 2-vel.

Idén a Disney is nagyot kaszál eddig, hiszen a Vasember 3 bevétele már átlépte az 1 milliárd dolláros álomhatárt is, amivel minden idő ötödik legnagyobb bevételét produkáló filmje lett. A nagy filmstúdiók részvényei elképesztő formában vannak. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyamok 40-60 százalékkal emelkedtek, de ezek mind eltörpülnek a Lions Gate több mint 200 százalékos hatalmas ralija mellett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a Lions Gate vetélytársainak bevételei nem csak a filmek adják. Például a Walt Disney-nél az értékesítéseknek csak 13 százaléka kapcsolódik ehhez az üzletághoz.

A Lions Gate árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]