A rossz időt okolja a gyenge számokért a diszkont üzlet

Vágólapra másolva!
Elsősorban a hideg időjárást és a megemelt személyi jövedelemadót okolta a vártnál gyengébb első negyedéves eredményekért Amerika második legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Target. A cég profitja és árbevétele az előrejelzettnél nagyobb mértékben esett vissza, bár a menedzsment már egy hónappal ezelőtt figyelmeztetett a vártnál gyengébb eredményekre, amikor visszavágta az idei profitvárakozásait.
Vágólapra másolva!

Csalódást okozó eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a Target. A vállalat 26 százalékkal alacsonyabb profitot ért el az első negyedévben, mint egy évvel korábban, és a 77 centes részvényenkénti nyereség az elemzőket is meglepte, mivel a szakértők 84 centes EPS-t vártak.

Forrás: [origo]

A menedzsment szerint az előrejelzettnél alacsonyabb profitot az okozhatta, hogy a két százalékkal magasabb személyi jövedelemadó-kulcsok miatt megnövekedett adófizetési kötelezettség csökkentette a lakosság elkölthető jövedelmét, és az átlagosnál hidegebb tavaszi időjárás nyomást helyezett a Target forgalmára. A hideg miatt alacsonyabb volt a kereslet a szezonális, időjárástól függő fogyasztói cikkek iránt. Így a cég legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vállalat 16,7 milliárd dolláros árbevétele pedig 1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A menedzsment a fenti okok miatt már egy hónappal ezelőtt figyelmeztetett a gyengébb eredményekre, amikor visszavágta a cég idei profitvárakozásait. Eszerint a egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó nyereség 4,7-4,9 dollár között alakulhat a korábban előrejelzett 4,85-5,05 dollár helyett. A lépésre számítani lehetett, mivel az elemzők is 4,83 dolláros EPS-sel kalkuláltak.

A vártnál gyengébb eredmények után a Target részvényei 3,4 százalékos mínuszban járnak.

Target árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]