Hatalmasat ugrott a félelem Amerikában

Vágólapra másolva!
Óriási ugrással reagált az amerikai és európai tőzsdék, a nyersanyagpiacok mélyrepülésére, valamint a csalódást keltő kínai makroadatokra a félelem indexeként ismert VIX. A mutató több mint 40 százalékot menetelt egy nap alatt, amire 18 hónapja nem volt példa, ráadásul a határidős VIX index legközelebbi lejáratára kötött ügyletek napi forgalma is rekordszintre emelkedett. Ebből azt lehet látni, hogy nőtt a bizonytalanság a piacokon, és a jövőben nagyobb árfolyam hullámzásokkal kell majd szembenézniük a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Hatalmasat ugrott hétfőn a félelem indexeként elhíresült VIX index az amerikai tőzsdék öt hónapja nem látott napon belüli mélyrepülése, a nyersanyagpiacok nagyobb esése, valamint a csalódást keltő kínai makroadatok következtében. A bizonytalanságot pedig csak tovább növelte a bostoni robbantás híre.

Ennek következtében a VIX index az idei 12 pontos mélypontjáról 17 pont fölé ugrott fel, ami több mint 43 százalékos emelkedésnek felelt meg. Ekkora mértékű napon belüli szökkenésre 18 hónapja nem volt példa, ami különösen negatív, mivel a bizonytalanság fokozódására utal a piacon. Valamekkora mértékű emelkedésre korábban is számítani lehetett, mivel a válság éveinek tapasztalata alapján vihar előtti csendnek tekinthető az index alacsony értéke, azonban ekkora mértékű ugrásra valószínűleg kevesen számítottak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A napon belüli forgalom is rekordszintre emelkedett, hétfőn közel 180 ezer kontraktust kötöttek a VIX legközelebbi lejáratú határidős termékére, ami példátlan mértékű érdeklődésre utal az esetében. A VIX határidős indexek forgalma pedig túllépte a CBOE tőzsde adatai szerint a 450 ezret.

A VIX alakulásának értelmezése azért fontos, mert az index azt tükrözi, hogy a piaci szereplők mennyire volatilis, azaz ingadozó árfolyamokra számítanak a közeli jövőben. Ha felszökik az index, akkor a befektetők arra készülnek, megnő a bizonytalanság a piacon, és az árfolyamok hektikusabb hullámzásba kezdenek. Ha süllyed a VIX, akkor viszont az viszonylagos nyugalomról árulkodik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

VIX index

A VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciók árazásából számítják, pontosabban az opciók árazási képletében szereplő várt volatilitást (változékonyságot) jeleníti meg. Ha emelkedik, akkor az arra utal, hogy a piaci szereplők bizonytalansága nő, hektikusabb piaci környezetre számítanak rövid távon.