Lelép Amerikából az ING

Vágólapra másolva!
600 millió dolláros IPO keretében vonul tőzsdére a holland ING amerikai leányvállalata, az ING U.S., valamint pár éven belül eladja teljes részesedését az anyavállalat. A biztosító tehát továbbfolytatja tengerentúli egységeinek leválasztását, melynek végrehajtása még a korábbi mentőcsomag feltételei között szerepelt.
Vágólapra másolva!

600 millió dolláros elsődleges kibocsátás (IPO) keretében vonulna tőzsdére az ING amerikai leányvállalata, az ING U.S. A legutóbbi információk szerint a jegyzés során a főbb lebonyolítók a Morgan Stanley, Goldman Sachs, a Citigroup és az Evercore Partners lesznek. A konkrét információkból arra következtethetünk, hogy a IPO-ra már a következő hónapokban is sor kerülhet, de egyelőre pontos részletek nem ismertek.

Az ING már régóta szeretné eladni amerikai leányát, mivel a holland biztosító 2008-ban azzal a feltétellel kapott mentő csomagot a holland államtól, hogy 2013 végére meg kell szabadulnia amerikai kitettségeitől. A tőzsdei bevezetést követően az ING folyamatosan szabadulna meg részesedésétől, év végére 25 százaléktól, 2014-re további 50 százaléktól, míg 2016 végére teljes megmaradt részesedésétől meg kell válnia az anyacégnek. A biztosító legfőbb piacai így Belgium, Németország, és Hollandia lenne.

Az ING U.S az egyik legnagyobb szereplő az amerikai életbiztosítási piacon, 13 millió ügyféllel. A társaság bevétele a tavalyi évben 9,62 milliárd dollár volt, mely 1,1 százalékos csökkenés 2011-hez képest. Ezzel együtt a tevékenység is jól jövedelmező volt, 2012 első felében például 331 dolláros nyereséget ért el a cég.

A leányvállalat az IPO keretében kapott pénzek segítségével fizetné vissza a közel 7 milliárd dollár értékű vállalatközi kölcsönt, melyet az anyavállalattól kapott. Szintén ezt a célt szolgáltja az IPO-t követően kibocsátandó 1,1 milliárd dollár értékű vállalati kötvény is. Az ING amerikai leányvállalata további bevételekre is számíthat életbiztosítási leányvállalatai, valamint kajmán-szigeteki leányvállalataitól.

Az ING árfolyama (Euronext Amszterdam)

Forrás: [origo]