Várakozások alatt teljesített a Zara tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Alulmúlta az elemzői várakozásokat a főbb eredménysorokon az Inditex spanyol divatcég, habár az egy évvel korábbi eredményekhez képest növekedést tudott elérni a társaság. A vártnál gyengébb teljesítmény hatására a társaság részvényei csaknem 3 százalékkal esnek. A többek között a Zara, a Pull&Bear vagy a Stradivarius márkákat is forgalmazó cég különösen a fejlődő piacokon mutatott jó teljesítményt.
Vágólapra másolva!

A vártnál gyengébb eredményt tett közzé az Inditex divatcég 2012-re vonatkozóan, ennek hatására a társaság részvényei 2,9 százalékkal esnek a mai kereskedésben. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 2,39 milliárd euró nettó profitot vártak, míg a társaság ezzel szemben csak 2,36 milliárd eurót ért el. A többek között a Zara, a Bershka és a Pull&Bear márkákat is forgalmazó társaság 22 százalékkal növelte nettó profitját 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest, és az árbevételben is 16 százalékos növekedést produkált a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője, azonban ezzel is elmaradt az elemzői előrejelzésektől.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A feltörekvő piacok hajtják a növekedést

A növekedés elsősorban a fejlődő piacokon elért eredménynek és az online értékesítések bővülésének köszönhető, ami ellensúlyozni tudta a gyenge spanyol gazdasági helyzet miatti rosszabb hazai teljesítményt.

Pablo Isla vezérigazgató ténykedése alatt a cég a a fejlődő országokra, például a kínai terjeszkedésre koncentrál, ahol tavaly szeptemberben kezdte el online értékesíteni a vállalat Zara márkájú ruházati cikkeit. Emellett az amerikai piacon is megjelent Massimo Dutti márkájával. A vállalat azt is bejelentette, hogy Oroszországban az idei őszi-téli szezonban indítja útjára Zara termékeinek online értékesítését.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Inditex körülbelül 1,25 milliárd eurót tervez befektetni az idei évben, amiből többek között 440-480 új üzlet nyitását szándékozik megvalósítani, ami valamelyest elmarad az egy évvel korábbi 482 boltos bővüléshez képest.

Az Inditex árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]