Vágólapra másolva!
A várakozásoktól jócsán elmaradó makroadatok érkeztek Európából, mind az eurózónára, mind pedig Németországra vonatkozóan. A gyengébben sikerült márciusi beszerzési menedzser indexek a reggelinél nagyobb mínuszba lökték a vezető tőzsdéket.A magyar tőzsdén azonban egyelőre nem látszik határozott irány, oda-vissza ugrál a BUX a pozitív és a negatív tartomány között, jelenleg éppen erősödik a hazai parkett. A forint egyelőre nem nagyon akar mozdulni a 305-ös szintjéről az euróval szemben.Az amerikai határidős indexek alapján kisebb csökkenéssel nyithatnak majd a tengerentúli piacok is. Az USA-ból is érkeznek ma makroadatok, köztük a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, és a meglévő lakásértékesítések februári alakulása is.
Vágólapra másolva!

Rossz makroadatokra esik Európa

Nagyobb esésbe váltottak a vezető tőzsdék miután pocsék makroadatok láttak napvilágot Európában, így az egyébként is törékeny hangulat úgy tűnik elromlott mára. A sor végén a francia és a német börze található, míg az olasz index csak enyhe mínuszban tartózkodik.

Forrás: [origo]

Számos márciusi beszerzési menedzser index (PMI) érkezett délelőtt. Az eurózóna feldolgozóipari kompozit beszerzési menedzser indexe 46,5 ponton alakult márciusban a várt 48,2 pont helyett, ami ráadásul a februári 47,9 pontos értéket is alulmúlta. Az eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexe 46,5 pontot, míg a feldolgozóipari PMI 46,6 pontot mutatott szintén a várt 48,2 pont helyett.

A Németországból érkező feldolgozóipari PMI is kellemetlen meglepetést okozott 48,9 pontos értékével, mivel az elemzők 50,5 pontra számítottak, de a szolgáltató szektor beszerzési menedzser index is alulmúlta a várakozásokat. Emellett Franciaországból is a várakozásoktól elmaradó értékek láttak napvilágot.

Új ciprusi hír is érkezett délelőtt, e szerint hétfőn megvonja a ciprusi bankoktól az "életben tartó" forrásokat az Európai Központi Bank, ha addig nem születik megegyezés az európai mentőcsomagról - közölte az EKB. Az elmúlt két nap békülékenyebb közleményei után újból bekeményített az Európai Központi Bank, amivel valószínűleg igyekszik kibillenteni a keddi, sikertelen szavazás után holtpontra jutott folyamatot.

Olyan információk is megjelentek a sajtóban, hogy nyugdíjalapok államosításával igyekszik előteremteni a mentőcsomaghoz szükséges forrásokat a ciprusi kormány, mely lépéssel 2-3 milliárd euróra tehetne szert a költségvetés. De a betétadó ötletét sem vetették még el teljesen, a 100 ezer euró fölötti betéteket sarcolnák meg, de a korábbinál kisebb adókulccsal.

A hírekre az euró ismét gyengülésnek indult a dollárral szemben, és egészen az 1,29-es szintig esett az EUR/USD árfolyam, habár azóta valamelyest visszább jött a közös európai deviza.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

Csapong a budapesti tőzsde

A BUX nem találja az irányt, folyamatosan ugrál a negatív és a pozitív tartomány között. A nap közepén éppen 0,2 százalékos pluszban tartózkodik az index. A régióban továbbra is a cseh parkett teljesít meglehetősen jól, míg a lengyel és az osztrák parkett inkább a nyugat-európai trendet követi.

Forrás: [origo]

A főbb részvényeket is rángatják, az OTP 0,3 százalékos mínuszban van, míg a MOL jelenleg enyhe pluszban mozog. A defenzív papírok viszont jobban teljesítenek, a Magyar Telekom 0,2 százalékkal emelkedik, de a két gyógyszercégnek is jobban megy egyelőre, a Richter 0,8 százalékkal drágul. A forgalom egyelőre átlag alatti a magyar parketten.

Forrás: [origo]

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter reggeli televíziós interjújában elmondta, hogy a kormányban soha nem merült fel a bankbetétek megadóztatásának gondolata. Valószínűleg ezzel szeretné megnyugtatni a befektetőket, hogy Magyarországon nem várhatóak a ciprusihoz hasonló intézkedések.

A forint egyelőre nem is gyengül a kedvezőtlen hangulatban, az forint/euró árfolyam tegnap óta a 305-ös szint közelében mozog, bár most a kereskedés felénél megindult a 305,5 felé. A dollárral szembeni jegyzés 236,5-nél, míg a CHF/HUF keresztárfolyam 250-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az amerikai határidős indexek alapján kisebb csökkenéssel nyithatnak majd a tengerentúli piacok is. Az USA-ból is érkeznek ma makroadat, köztük a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, és a meglévő lakásértékesítések februári alakulása is.