Nagyratörő terveket virított az olajmamut

Vágólapra másolva!
Kedvező hírekkel szolgált a befektetőknek az ExxonMobil vezérigazgatója szerdán a New-York-i tőzsdén tartott előadása során. Elmondása szerint a világ legnagyobb olajipari társasága további projektet fog megvalósítani a következő években, melyek jelentős mértékben hozzá fognak járulni az olajkitermelésükhöz. Ennek keretében dollármilliárdokat fordítanak további olajmezők felkutatására, és újabb üzemek kiépítésére, hogy az energia iránti növekvő keresletet ki tudják elégíteni.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb olajipari cégének, az Exxon Mobilnak a vezérigazgatója egy szerdai prezentációjában jelentte be, hogy a vállalat a következő 5 évben 1 millió hordó kőolajegyenértékessel akarja a napi kitermelését megnövelni. Ennek érdekében 28 főbb projekt esetében indulhat meg a kitermelés, ebből 22-ben már az elkövetkezendő három évben. A fundamentális elemzőknek tartott beszédében Rex W. Tillerson közölte, hogy a beruházások megvalósítása után a vállalat nyersolaj kitermelése 4 százalékkal fog átlagosan növekedni évente 2017-ig.

Forrás: [origo]

Mi az a kőolaj-egyenérték?

A kőolaj-egyenérték egy olyan olaj- és energiamérték, amivel a különféle energiahordozók mennyisége összehasonlíthatóvá válik, például a kitermelés, készletek vagy a felhasználás terén.

Tillerson a beszédében megerősítette, hogy a cég folytatja terjeszkedését, elsősorban a kiemelkedő minőségű forrásokat kínáló olajmezők megszerzésével. Ezért a következő években meg kívánják duplázni azokat a területeket, ahol kutatásokat folytatnának. Az újabb olajmezők és források utáni kutatás folytatására az ExxonMobil 190 milliárd dollárt kíván fordítani a következő öt évben, hogy a nyersanyag iránti növekvő keresletet ki tudják elégíteni.

A társaság jelenleg 25,2 milliárd hordónyi bizonyított kőolajtartalékkal rendelkezik, és már 19 éve tudta nagyobb mértékben növelni tartalékait, mint amekkora a termelése volt.

Az Exxon új finomítókat tervez építeni Szingapúrban, Kínában és Finnországban, hogy így növelje jelenlétét az olyan dinamikusan növekvő piacokon, mint Oroszország, vagy Kína. Ezen kívül befejezték az egyik szingapúri vegyipari egységüknek bővítését, ami 2,6 millió tonnával több nyersanyagkihozatalt tesz lehetővé éves szinten.

A vállalat részvényei jelenleg 0,3 százalékos mínuszban forognak New-Yorkban.

Exxon Mobil (NYSE)

Forrás: [origo]