Még be sem dörrentek a tőzsdei szánhúzók

h
Vágólapra másolva!
Bár rekordmagasságba futottak az amerikai tőzsdék, az S&P 500 részvényindexet alkotó tizenegy szektorból csak négynek sikerült új csúcsot ütnie. Olyan szegmensek - mint például az egészségügy, vagy az alapvető fogyasztási javak - viszik hátukon a részvénypiacot, melyek defenzívek, vagyis klasszikusan akkor erősek, ha a befektetők éppen a biztonságot keresik. A mostani helyzet viszont ettől igencsak eltér, így talán okkal remélhetjük, hogy az eddigi lemaradó szektorok becsatlakozásával a történelmi magasságok ellenére is képesek lesznek tovább emelkedni a tőzsdék. 
Vágólapra másolva!

Úgy döntött új csúcsot az amerikai részvénypiac, hogy az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektorindex közül pusztán négy tudott soha nem látott magasságokba kapaszkodni az utóbbi hónapokban.

Közülük a ciklikus és alapvető fogyasztási javak már 2011-ben új rekordot állított fel, a technológiai és egészségügyi szektorok képviselőinek majd csak ezt követően sikerült meghódítani a soha nem látott magasságokat.

A mostani részvénypiaci rali érdekessége egyből szembetűnik: az emelkedésben két, alapvetően defenzívnek tartott szegmens is helyet kap. Az talán nem mindennapi jelenség, hogy a részvényindex csúcsra futásában az alapvető fogyasztási javak, és az egészségügy dominálnak, sokkal inkább várná az ember, hogy a gazdasági ciklusokra sokkal élesebben reagáló szektorok állnak élen.

Hogy ez most nem így van, arra többféle magyarázatot is találhatunk. Egyrészt a részvénypiaci ralikat legtöbbször húzó pénzügyi szektor most értelemszerűen nem tud brillírozni, hiszen a 2008-as válság egyik gyújtópontja és emiatt legnagyobb elszenvedője is a bankszektor volt. A válság által sújtott szektorban a felépülés folyamata jellemzően lassú és időben hosszabban elnyúló, ahogy azt az árfolyamok mozgása is pontosan tükrözi.

Másrészt arról sem szabad elfeledkezni, hogy az utóbbi évek nagy részvénypiaci hegymenetét nem elsősorban a gazdasági folyamatok gyors változása fűtötte. Az amerikai makrogazdasági mutatók kétségtelenül javulást jeleznek, de egyelőre csak nagyon lassú pozitív trendről lehet beszélni, aminek köszönhetően még életben vannak a jegybank eszközvásárlási programjai, melyek közvetetten érdemi pozitív hatást gyakorolnak a tőzsdei folyamatokra. Ezért is lehet talán azt látni, hogy a defenzív szektorok éppúgy erős teljesítményt tudnak mutatni a mostani raliban, melyet ezúttal nem elsősorban az erős gazdasági ciklus segít.

Vannak persze olyan szektorok, melyeknek a jegybanki pénzbőség által hajtott raliban sem igazán megy a szekér. A már említett pénzügyi cégek mellett a telekomszektor képviselői is jártak már sokkal magasabban, de ugyanez a technológiai vállalatokról is elmondható. A technológiai szektorindex nagyon gyenge teljesítményében persze az Apple mélyrepülése lehet a ludas.

A soha nem látott magasságokat látva jó hír, hogy akadhatnak még olyan lemaradó szektorok, melyek talán képesek lehetnek átvenni a stafétát az index felfele kormányzásában. Ilyen, túladottnak tűnő tartományokban mozgó szegmensek például az alapanyag, mely többek között bányaipari és fémipari vállalatokat tömörít, vagy a pénzügy és energiaszektorok. Ezekben az esetekben ugyanis az árfolyamok még csak kisebb mértékben távolodtak el az ötven napos mozgóátlagtól, nem úgy, mint az egészségügy, a közszolgáltatók, vagy az alapvető fogyasztási javak esetében.