A Pickwick gyártójára fáj a német milliárdos család foga

Vágólapra másolva!
6,4 milliárd euróért vásárolná meg a Douwe Egberts kávét és a Pickwick teát is gyártó Master Blenderst egy német milliárdos család tulajdonában cég. A hírre a holland kávé- és teagyártó részvényei több mint 25 százalékot emelkedtek annak ellenére, hogy a tárgyalások még igen korai fázisban tartanak.
Vágólapra másolva!

Eladósorba kerülhet a Douwe Egberts

6,4 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot kapott a többek között Douwe Egberts kávét és Pickwick teát is gyártó holland D.E Master Blenders a német Joh. A. Benckiser (JAB) társaságtól. A vevő 12,75 eurót fizetne részvényenként, ami 33 százalékos prémiumnak felel meg az ajánlat előtti záróárhoz képest. A tárgyalások azonban még csak a korai fázisban vannak és nincs rá garancia, hogy az ügyletet meg is kötik a felek a Master Blenders tájékoztatása szerint.

A Benckiser a német milliárdos Reimann család tulajdonában áll, amely már jelenleg is a Master Blenders legnagyobb részvényese mintegy 15 százalékos részesedéssel. Az Olivetree elemzőcég szerint azonban lehetséges, hogy október óta már 20 százalék közelébe növekedett a vevőjelölt tulajdoni hányada. Az Olivetree szakértőinek véleménye szerint nagyon nagy a valószínűsége, hogy a tranzakció létre fog jönni, hiszen a JAB már most is a legnagyobb tulajdonos, igaz a Mars és a Tchibo neve is felmerült, mint potenciális érdeklődő.

A felvásárlással a JAB tovább erősítené pozícióját a tea- és kávé szektorban. Az elmúlt időszakban komolyabb termékportfoliót épített a cég, több kávé- és tea márkát is megvásárolva. Tavaly decemberben 340 millió dollárért vette meg a Caribou Coffee-t, míg júliusban 1 milliárd dollárt fizetett a Peet's Coffee & Tea vállalatért. Terveinek megvalósításához a Master Blenders piaci pozíciói nagyban hozzájárulhatnak, hiszen a holland cég a világ harmadik legnagyobb kávégyártójának számít a svájci Nestlé (Zürich), és az amerikai Mondelez International (Nasdaq) után.

Némileg olcsőbban kelt el a Heinz

A jelzett felvásárlási ár a Master Blenderst 16-os EV/EBITDA szorzóra értékeli. Összehasonlítás képpen a nemrégiben nyélbeütött Heinz ügyletnél 14,6 volt az EV/EBITDA mutató értéke a Nomura elemzői szerint. Ebből az látszik, hogy lényegesen nem fizetnének többet a cégért, mint az élelmiszeriparban legutóbb végbement nagyobb tranzakció során.

Ugyanakkor már az ajánlat bejelentését megelőzően is prémiummal forogtak a cég részvényei a versenytársakhoz képest, mivel befektetők körében már korábban megindult a spekuláció arról, hogy a JAB növelheti részesedését, vagy akár megvenné a teljes vállalatot.

Nem ment túl jól a cégnek

A Master Blenders a fejlődő piacokon, például Brazíliában is komoly szereplő, mégsem tudja kihasználni a növekvő globális iparági trendet. Ennek egyik oka, hogy a válság sújtotta Európában is nagy kitettséggel rendelkezik a társaság, ahol ugyan a növekvő árak ellentételezni tudják az emelkedő alapanyagköltségeket, de összességében jelentős nyomás helyeződött az értékesítésre.

Forrás: [origo]

Múlt hónapban a Master Blenders a várakozásoktól elmaradó profitról számolt be és emellett 2013-ra vonatkozó kilátásait is csökkentette, amit leginkább az Európában tapasztalható költségnövekedésnek tulajdonítanak. Emellett Brazíliában is nagyobb mértékű költségekre számít a cég, miután nem találtak mindent rendben a társaság adózásával kapcsoltban módosítania kell egyes múltbeli kimutatásait is.

Forrás: [origo]

A Master Blender árfolyama 25 százalékot emelkedett a felvásárlási hírre az amszterdami parketten. Végül 12,05 eurón zártak a részvényei, amire még soha nem volt példa tavaly június óta tartó tőzsde pályafutása során. A holland cég ekkortájt vált ki az amerikai Sara Lee társaságból, amely különválasztotta ital- és ételgyártással foglalkozó egységeit. Utóbbi ezt követően a Hillshire Brands nevet vette fel.

A D.E Master Blenders árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]