Nap végére szépített a forint

Vágólapra másolva!
Ma reggel rövid időre erősödésbe fogott a forint az euróval szemben, még a 306-os szint alá is benézett az árfolyam. Az öröm azonban nem tartott sokáig, új mélypontot is ütött az árfolyam 307,5 környékén Ha innen kitörne, az további jelentős gyengülés előtt nyithat utat, de kora délután el tudott távolodni a fontos szinttől. Márciusban eddig a forint bizonyult a világ legrosszabban teljesítő devizájának, az euróval szemben kilenchavi mélypontjára süllyedt tegnap. Olvassa el, hogy mi történt tegnap a forinttal: Ütöttek még egyet a forinton
Vágólapra másolva!

18:18

A 304-es szintig erősödött kora estére a forint az euró ellenében, holott napközben kilenchavi mélyponton, 307 felett is járt az árfolyam. A EURHUF lejtmenetét előbb Martonyi János külügyminiszter erősítette, aki Pozsonyban jelentette ki, hogy a kormánynak nem érdeke a jelenlegi euró-forint árfolyam, ezzel megerősítve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői beszédét.

Ezt követően Balog Ádám, az MNB frissen kinevezett alelnöke nyilatkozott a Dow Jones hírügynökségnek, elmondása szerint a forint árfolyam ingadozásai nem kívánatosak a magyar gazdaság szempontjából. Továbbá kifejtette, hogy az óvatos és fokozatos kamatcsökkentések eddig sikeresnek bizonyultak. Ezek alapján nem zárható ki, hogy a monetáris tanács ismét 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít a soron következő, március végi kamatdöntő ülésen. Gyakorlatilag egy szóbeli beavatkozásként is felfogható a nyilatkozat, aminek lehetőségét korábban az Investor.hu is pedzegette.

A monetáris tanácstag vélhetően az elmúlt napokban felmerült kamatvágási várakozásokra is reagálni kívánt, ugyanis egyes elemzőházak egyre nagyobb hangot adtak egy 25 bázispontot meghaladó csökkentési várakozásuknak. A Standard Bank 50 bázispontos csökkentési előrejelzése mellett az RBS 100 bázispontos vágást sem tart kizártnak.

Az euró-forint árfolyam mai alakulása (1 perces)

Forrás: [origo]

15:20

Kicsit eltávolodott a kritikus szinttől az euró-forint árfolyam, kora délután egészen 304,5-ig tudta magát letornászni, azóta viszont egészen széles, közel 1,5 forintos sávban "pattog". A tegnapi záróárhoz képest így is erősödést láthatunk, ami az elmúlt napok lehangoló teljesítménye után legalább halvány vigasszal szolgálhat. Főként ha a 307 feletti ellenállás valóban kitart, és el tudjuk kerülni az újabb drasztikus gyengülési hullámot.

Ma napvilágot látott a jegybank februári kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve is, amiből nem meglepő módon a monetáris tnács megosztottsága világlik ki, hiszen a testület 4-3 arányban szavazott a végül megvalósult 25 bázispontos kamatvágás mellett. A kisebbséget a korábbi jegybankelnök, Simor András, és az új elnök, Matolcsy György által azóta lényegében lefokozott két alelnök alkothatta a kérdésben. A jegyzőkönyv nem valószínű, hogy bárkinek meglepetést okozott volna, és mivel azóta drasztikus változások áltak be a jegybank háza táján, nincs is túl sok előrejelző szerepe az előttünk álló időszakra.

Az euró-forint árfolyam mai alakulása (1 perces)

11:30

307,5 közelében új lokális mélypontot (a grafikonon csúcsot) ütött a forint az euróval szemben, nem tartott tehát sokáig a reggeli kis erősödés, még ha az elmúlt percekben megint sikerült kicsit lejjebb kapaszkodnia az árfolyamnak. Igazán meghatározó hír ma nem látott napvilágot, a tegnapi lendület és az alapvetően bizonytalan európai tőkepiaci környezet miatt tántorgott tovább a forint. A kiváltó ok ezzel együtt nagyon is magyar specifikus: a devizahitelek forintra történő átváltása és a lényegesen alacsonyabb kamatokat sürgető kormányzati politika egyaránt a forint gyengítése felé hatnak.

Az euró-forint árfolyam (1 perces grafikon)

Mivel a forint meglehetősen kritikus szinten mozog, a hajszálnyival a 307 forint felett található ellenállásával birkózik, ha átlépne ezen a képzeletbeli vonalon, az további gyengülés előtt nyitna utat. Ezt talán a jegybank sem nézheti tétlenül, így joggal számíthatunk a közeljövőben legalább valamiféle szóbeli beavatkozásra.

A hosszabb távú, napi grafikonon jól látszik, milyen fontos a forint sorsa szempontjából, hogy a ma tesztelt 307 feletti szint visszatartsa az euróárfolyam emelkedését. Ha mégis kitörne, akkor a következő igazán masszív, lényeges ellenállás csak több mint 10 forinttal feljebb, 317,9 környékén rajzolódik ki, azaz egy újabb roham esetén ismét drasztikus forintgyengülést láthatnánk, kizárólag a technikai kép alapján.

Az euró-forint árfolyam (napi grafikon)

9:29

A tegnapi jelentős gyengülést követően ma kisebb erősödéssel indított a forint az euró ellenében. Az árfolyam a 306-os szint alatt is járt azok után, hogy kedden kilenchavi mélypontjára gyengült a forint az euróval szemben, megközelítve a 307-es szintet. Fél 10 környékén ismét az előbb említett szint közelében található az euró árfolyama.

EURHUF 3 perces grafikon

Forrás: [origo]

Régiós viszonylatban a tegnapi gyatra teljesítmény miatt továbbra is a forint számít a leggyengébben teljesítő devizának az év elejétől számítva az euróhoz képest. A forint már több mint 5 százalékot gyengült az euró ellenében idén, míg a cseh korona 2, a lengyel zloty pedig csak 1 százalékot. Legjobban a román lej teljesít 2013-ban, több mint 1 százalékot erősödött már.

Forrás: [origo]