Vágólapra másolva!
Továbbra is pocsék hangulat uralkodik a magyar parketten, ahol a BUX a mínuszokat kezdte halmozni. A főbb papírok lejtmenetben mozognak, a MOL, az OTP és a Richter egyaránt nagyobb esésen megy keresztül, melyeken a forint mélyrepülése, valamint az európai tőzsdéken tapasztalható borongósabb hangulat sem segít.Európában szintén a negatív tartományban mozognak a főbb részvényindexek az ázsiai tőzsdék gyengélkedése után, ráadásul az eurózóna vártnál rosszabb januári ipari termelési adata, és a felemás olasz kötvényaukció sem támogatja az emelkedést. Amerikában ennek ellenére kisebb erősödéssel indulhat a nap a határidős indexek alapján, ahol a Dow Jones folytathatja nyolc napja tartó nyerőszériáját, és az S&P 500 is közelebb kerülhet mindenkori csúcsához.
Vágólapra másolva!

Árcsökkentésre kényszerül a Richter és az Egis

Tovább halmozza a mínuszokat a magyar részvényindex, mely délben 0,9 százalékos csökkenést mutat. Ezzel a BUX sereghajtónak számít a régióban, a szomszédos piacokon ennék kisebb eséseket lehet látni.

Forrás: [origo]

A BUX gyengülésében a legnagyobb szerepet a MOL mélyrepülése játsza, az olajpapír már 1,4 százalékot veszített értékéből. A bíztató kezdés után a Richter is elgyengült, és már 1 százalékos mínuszban mozog. Gyógyszergyártó társa, az Egis egyelőre nem mutat elmozdulást. A két vállalat számára rossz hír, hogy a vaklicitek eredményeinek hatására a gyógyszeráraik csökkentésére kényszerülnek.

A Magyar Telekom 0,3 százalékot esett, mivel a vállalat számára kedvezőtlen fejlemény, hogy a parlament tegnap tövényben tiltotta meg az energiaszolgáltatóknak, hogy áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, a jövedelemadót, és a közművezetékek után fizetendő adót. A Magyar Telekom bevételeiből egyre nagyobb szeletet hasít ki az energiaszolgáltatás, emiatt érinti negatívan a céget a törvény tegnapi elfogadása.

A pocsék hangulatban az OTP sem bír magára találni, és 1 százalékkal értékelődött le, amivel folytatja a héten kezdett lejtmenetét

Forrás: [origo]

A forint továbbra is a tegnapi nagyobb pofon után "szédeleg", és új kilenchavi mélypontot ütött az euróval szemben. A jegyzés a 307-es szint felett is megfordult, jelenleg 306,6-nál található. A dollárral szembeni árfolyam nyolchavi mélypontján, 235,8-nál mozog, míg a svájci frank árfolyama kilenc hónapja nem látott alacsony szinteken, 249,1-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Szakad a Commerzbank

Nem tudnak javítani az európai tőzsdék, a főbb részvényindexek délben is a negatív tartományban mozognak, egyedül a görög ASE emelkedik ki közülük 1,2 százalékos pluszával. Az ázsiai parketteken tapasztalható gyengülés így átragadt az európai börzékre is, és az eurózónából érkező hírek sem az emelkedéseket támogatják.

Ugyanis az eurózóna januári ipari termelése a vártnál nagyobb mértékben, 0,4 százalékkal esett vissza havi alapon, miközben "csak" 0,1 százalékos zsugorodásra számítottak.

Az olasz kötvényaukció felemásan sikerült, a három éves papírok esetében három hónapja nem látott magasságokba ugrott az aukciós hozam, mely 2,75 százalékon alakult.

Forrás: [origo]

A német Commerzbank tovább zuhan a lejtőn, és 11 százalékos mínuszával hátráltatja a DAX-ot, miután a Manager Magazin tegnapi értesülései szerint részvénykibocsátást tervez a társaság. Az információk szerint a bank már felkérte a UBS-t, hogy kműködjön közre a megközelítőleg 700-800 millió eurós tőkeemelés lebonyolításában. A két érintett cég szóvivője nem kívánta kommentálni a híreket, az elemzők szerint pedig egy esetleges részvénykibocsátás sem lenne túl okos dolog.

Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

A spanyol IBEX-et pedig az Inditex 2,9 százalékos zuhanása húzza lejjebb, mivel a divatcég némileg az elemzői várakozásoktól elmaradó gyorsjelentést tett közzé. A 2012-ben 482 új üzletet nyitó vállalat nettó eredménye 705 millió euró volt a negyedik negyedévben, míg az elemzők 716,3 millióra számítottak. Éves szinten, az árbevétel területén a várt 15,97 milliárd euró helyett 15,95 milliárdot értek el, valamint a 2,36 milliárd eurós nettó eredmény is elmaradt az elemzői várakozásokban szereplő 2,39 milliárdtól.

A Prudential biztosító 25 százalékos profitnövekedésről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében éves alapon, és ráadásul az osztalékfizetésüket is megemelik. A papírok emiatt közel 3 százalékot erősödtek.

Makroadatokra figyelhet Amerika

Amerikában a tegnapi eséseket kezdhetik korrigálni a piacok, a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos emelkedésekre lehet felkészülni nyitás után. A Dow Jones sorozatban nyolcadik napja zárt tegnap a pozitív tartományban, amivel történelmi csúcsán várja a mai nyitást, míg az S&P 500 újra megkísérelhet közelebb kerülni mindenkori legmagasabb értékéhez.

A nyitás előtt érkező makroadatok még megmozgathatják a tőzsdéket, a februári import és export árindexet egyaránt közzéteszik, csakúgy mint a kiskereskedelmi forgalom februári alakulását.