Akármit mond az OTP, esik az árfolyam?

Vágólapra másolva!
Az OTP gyorsjelentése akár pozitív, akár negatív meglepetést okoz, az esetek nagy többségében az árfolyam esését hozza magával a múltbeli tapasztalatok alapján, amit különösen most, a többéves csúcsok közelében érdemes fejben tartania a befektetőknek a holnapi beszámoló előtt.
Vágólapra másolva!

Holnap érkezik az OTP negyedik negyedéves gyorsjelentése, így érdemes átgondolni, hogyan is szokott viselkedni az OTP a gyorsjelentés után. A kérdés különösen aktuális, hiszen 2011 augusztusa óta a legmagasabb szinten forog a papír.

Vegyük sorra a leggyakrabban előforduló eseteket, hozzátéve, hogy az OTP az elmúlt bő tíz évben az esetek döntő többségében pozítiv meglepetéssel rukkolt elő. A gyorsjelentésre érdekes módon a legtöbbször eséssel reagál az árfolyam, aminek a mélyére nézve azért fel lehet ismerni az összefüggéseket.

Ha jó a jelentés: Jó piaci környezetben, jó eredmény sorral is a leggyakoribb árfolyamreakció a profitrealizálás volt, ami általában két-három napig szokott tartani. Jellemző módon a nyitásban vagy azt azt követő fél órában volt a legjobb a kiszállást rövid távon megtenni, majd miután lement a nyomás a papírról az árfolyam általában tovább tudott emelkedni.

A jó eredménysort szinte evidenciaként kezelve megállapíthatjuk, hogy eső piaci hangulatban szinte mindig bekövetkezett az azonnali esés, de itt is megfigyelhető volt, hogy pár nap után az árfolyam magára talált. Semleges hangulatban nem volt érdemi reakció a gyorsjelentés után.

Ha rossz a jelentés: Érdemi negatív meglepetéssel a papír nagyon ritkán jelentett, de ilyenkor az aznapi sajtótéjékoztató nyugtatta a szereplőket és az esés mértéke nem volt akkora, mint elsőre lehetett volna gondolni.

Ha semmi váratlant nem hoz: Abban az esetben, amikor a magas elemzői lefedettség célba talált, azaz nem okozott meglepetést a bank gyorsjelentése, a papír értelemszerűen nem kezdett heves árfolyamreakcióba.

Mitől lehet, hogy pozitív vagy negatív meglepetés esetén a részvény a legtöbbször esik? A válasz viszonylag egyszerű: a leglikvidebb és ezáltal a legtöbb forró pénzt vonzó, ráadásul néha makropapírként is használt OTP esetében a gyorsjelentés napja szolgálja a legjobb kiszállót a korábban vásárlóknak, akiknek a pár százalékos esés nem fáj, nyereséggel adnak el, hiszen az esetek döntő többségében az árfolyamba a megelőző időszakban már beépültek a pozítiv várakozások.

Tipikusan jellemző itt a tőzsdei szlogen: pletykára venni, hírre eladni.

És vajon mi a helyzet most?

Az árfolyam másfél éves csúcson mozog, a 4400 forintos kitörés ugyan még él, de már inkább oldalazásban van a részvény, a nemzetközi fényes hangulat ellenére sincs nagy erő a papírban, az elmúlt napok forgalmi adatai nem sejtetik a jól értesültek bevásárlását.

Van jó pár magyar kockázat, amit lassan már mindenki ismer, gondolhatnánk azt is, hogy beépültek az árfolyamba azaz azért nem vagyunk feljebb, mert nem a magyar tőzsde jelenleg a legkívánatosabb befektetői célpont. A legújabb kockázatok között van a napokban megjelent újabb devizahieleseket megmentő csomag, aminek a részletei egyelőre nincsenek kibontva.

Összességében nehéz lenne érvelni a holnapi emelkedés mellett, az elmondottak alapján valószínűbb egy negatív reakció, de a tőzsdei forgalom hiánya az esés mértékét is behatárolja.

Az OTP árfolyama