Vágólapra másolva!
Zárásra tovább csúszott lefelé a lejtőn a magyar részvényindex, mely az elmúlt napokhoz hasonlóan mínuszban fejezte be a kereskedést. A főbb papírok egyaránt pocsékul teljesítettek ma, a MOL és a Richter nagyobb esésen mentek keresztül, és a forint is új kilenc havi mélypontot ütött az euróval szemben. A BUX gyengülésében a kissé borongósabb európai hangulat is szerepet játszott, ami a főbb részvényindexeket szintén a negatív tartományban tartotta. Az öreg kontinensen az eurózóna ipari termelésének vártnál nagyobb visszaesése, valamint a felemás olasz kötvényaukciók szomoríthatták a befektetőket. Az ír kötvénykibocsátás viszont jól sikerült, mely viszont talán csak a mínuszok mérséklésére elegendő.Emiatt Amerikában sem tudnak megindulni felfelé a főbb tőzsdemutatók, melyek tegnapi záróértékük közelében mozognak.
Vágólapra másolva!

Pocsék napja volt a magyar papíroknak

Egész nap az eladók voltak fölényben a hazai tőzsdén, ahol a magyar részvényindex zárásra csak hozzátett mínuszaihoz, és végül 1,1 százalékkal került lejjebb az árfolyama. A BUX a régióban alulteljesítőnek számított, a szomszédos piacokon viszont szintén rosszabb hangulat uralkodott, de mérsékeltebb eséseket mutattak az ottani mutatók.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a MOL 2,3 százalékos, valamint a Richter 2 százalékos mélyrepülése húzta lejjebb. Ezzel mindkét részvény napi minimuma körül zárt. A másik gyógyszergyártó, az Egis fél százalékos mínuszt halmozott fel. A két gyógyszervállalat számára rossz hír, hogy a vaklicitek eredményeinek hatására a gyógyszeráraik csökkentésére kényszerülnek.

A rossz hangulatban, és a forint esése miatt az OTP 1,2 százalékot esett, amivel folytatta napok óta tartó bukdácsolását. A Magyar Telekom szintén pocsékul teljesített, és 1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda 0,6 százalékot gyengült, melyben az is szerepet játszott, hogy a KBC elemzője 490 forintra csökkentette a papírokra vonatkozó célárát.

A forint kissé erősödni tudott délután, amivel eltávolodott kilenc hónapos mélypontjától az euróval szemben. Az árfolyam késő délután a 305-ös szint közelében mozog. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is javítani tud, a dollár/forint jegyzése 235,5-nél, a svájci franké 247,5-nél található. A forint korrekcióját az is segítheti, hogy Balogh Ádám, az MNB újonnan kinevezett alelnöke úgy niylatkozott, nem terveznek 25 bázispontosnál magasabb kamatcsökkentést a következő kamatdöntő ülésen.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Összeomlott a Commerzbank

Egész nap a negatív tartományban tanyáztak a főbb európai részvényindexek, melyek zárásra sem tudtak kikecmeregni onnan. A kissé borongósabb hangulatot az ázsiai tőzsdék gyengülése alapozta meg, melyre az eurózóna ipari termelésének vártnál nagyobb visszaesése csak "rátehetett egy lapáttal".

A vételi kedv kialakulását nem segíthette elő a felemás olasz kötvényaukció sem, melyen a három éves papírok esetében az átlaghozam (2,48%) három hónapos csúcsára ugrott. Az olasz adósságkezelő a 3 éves kötvényekből 3,3 milliárd eurónyit, a 15 éves papírokból pedig 2 milliárd eurónyit, valamint két változó kamatozású kötvényből 1,7 milliárd eurónyit értékesített. Ezzel összesen 7 milliárd eurónyi forrást vontak be a tervezett 7,25 milliárd eurós maximum helyett. A hozamok minden papír esetében emelkedtek.

Részben a kötvényaukció eredményei miatt az olasz FTSE/MIB index lemaradt régiós társaitól, és 1,7 százalékos mínuszban mozog.

Az ír kötvényaukció jóval sikeresebb volt, hatalmas kereslet mutatkozott a tízéves kötvények iránt, melyekre 15 milliárd eurónyi ajánlat érkezett. Ebből 5 milliárd eurónyit fogadtak el vételre. Írország 2010 után először merészkedett ki a kötvénypiacra.

A benchmarkok közül a görög ASE messze kilóg a sorból 3,4 százalékos emelkedésével, melyet leginkább a Terna Energy 7,3 százalékos emelkedése repít.

Forrás: [origo]

A német DAX-ot leginkább a Commerzbank összeomlása húzta lejjebb, a bank részvényei 11 százalékos mínuszban is jártak, mivel a befektetők rosszul fogadták a vállalat tervezett 2,5 milliárd eurós tőkeemelését.

Commerzbank (Xetra)

Forrás: [origo]

A Zara ruhamárka tulajdonosa a spanyol Inditex 3,1 százalékos mínuszban mozog, mivel a vállalat gyorsjelentése alulmúlta az elemzői várakozásokat. A cég nettó profitja és árbevétele egyaránt a szakértői konszenzusok alatt maradt 2012-ben.

Lekőrözhetik az Apple-t

Az európai börzéken tapasztalható kisebb eladói nyomás az amerikai parkettekre sincs pozitív hatással, ahol az emelkedést egyelőre nem tudja meghozni, hogy a februári kiskereskedelmi forgalom kellemes meglepetést okozott, mely 1,1 százalékkal bővült februárban a várt 0,5 százalék helyett. Az import árindex pedig 1,1 százalékos növekedést mutatott a 0,6 sázalékos emelkedésre vonatkozó prognózisok helyett.

Így késő délután nem mutatnak jelentősebb elmozdulást a főbb amerikai részvényindexek, melyek közül a Dow Jones számára nagy kérdés, tudja-e folytatni nyolc napja tartó nyerőszériáját. A mutató továbbra is történelmi csúcsa környékén mozog, és ha ma is pluszban tudna zárni, 1996 után először produkálna kilenc napos nyerőszériát. Az S&P 500 egyelőre nem tud közelebb kerülni mindenkori legmagasabb értékéhez, melytől csupán néhány pontra található.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, melyek közül a technológiai szektort leginkább a legnagyobb komponensű Apple fél százalékos emelkedése segíti. A vállalat papírjai annak ellenére tudnak erősödni, hogy az IDC adatai szerint idén 49 százalékra nőhet a Google Android rendszereienk piaci részesedése a táblagépeknél, míg az Apple 46 százalékos szeletet hasíthat ki a tavalyi 51 százalék után.

Forrás: [origo]

A Boeingnek egyelőre jó napja van, mivel 15 milliárd dollár értékű megrendelést kapott a Ryanairtől egy ügyhöz közel álló forrás szerint. Ráadásul az amerikai légügyi hatóság rábólintott a problémás akkumulátorok átalakítására, melyek problémái miatt januárban megvonták a 787-es gépektől a felszállási engedélyt. A Boeing részvényei ötéves csúcs közelében, 0,5 százalékos pluszban tanyáznak.

A Netflix részvényei valósággal kilőttek arra a hírre, hogy az online videószolgáltató olyan fejlesztést vezet be, mely a felhasználóknak a Facebook fiókjukról történő csatlakozást tesz lehetővé. A Netflix papírok 5,8 százalékot, a Facebook papírok viszont 1,8 százalékot veszítettek értékükből.