Igen jól jártak a nyugdíjpénztártagok

Vágólapra másolva!
12-17 százalékot fialt tavaly a magán-nyugdíjpénztári tagok megtakarítása. Az a néhány tízezer ember, aki kitartott és maradt a pénztárakban, 2012-ben nagy nyereségre tett szert, tíz év átlagában azonban az inflációt csak kicsit haladja meg az átlaghozam.
Vágólapra másolva!

Búslakodhat, aki otthagyta a magánnyugdíjpénztárát. Tavaly a magánnyugdíjpénztárak több mint 15 százalékos nyereséget hoztak a tagoknak, ekkora volt az átlaghozam a pénzügyi felügyelet összesítése szerint. A részletes kimutatás itt található.

Az Orbán-kormány lényegében felszámolta a magán-nyugdíjpénztári szektort, működését ellehetetlenítette azzal, hogy úgy alakította a szabályokat, hogy a több mint hárommillió pénztártag 2011 elején visszalépett az állami pillérbe, megtakarítását, vagyonát az állam kebelezte be. Csupán 102 ezren voltak, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárakban, azóta azonban valamivel csökkent a számuk, mert néhány pénztár bezárt. (Legutóbb az OTP pénztára döntött a bezárásról, a tagok vagy keresnek maguknak másik pénztárat, vagy átkerülnek az államhoz.) A pénztártagokat először azzal fenyegette a kormányzat, hogy nem kapnak állami nyugdíjat, ha maradnak a pénztárban, de egy alkotmánybírósági megsemmisítő ítélettől tartva visszakozott a kabinet, és teljes értékű állami nyugdíj illeti meg a pénztártagokat is.

Ez a közel százezer ember igen jól járt tavaly. Vérmérsékletüktől, kockázatviselő képességüktől függően háromfajta portfólióban tarthatták a megtakarításukat. A legbiztonságosabb, döntően állampapírokba fektető portfólió átlagosan 12 százalékot fialt tavaly. A legkockázatosabb, részvénytúlsúlyos portfólióban bízók 15,7 százalékos nyereséget könyvelhetnek el. A köztes portfóliót preferálók jártak a legjobban, 16,6 százalékos hozamot zsebelhetnek be. (Az infláció 5 százalékos volt, tehát a nyereség messze meghaladja ezt.)

Tíz év átlagában azonban már nem ennyire szép a kép. A PSZÁF táblázata alapján 5,4-8 százalék közötti átlagos éves hozamot produkáltak a pénztárak. Az infláció átlagosan 5,1 százalék volt, vagyis minden pénztár ennél nagyobb hozamot ért el, de a reálhozam 0,3-3 százalék között alakult.

Az önkéntes pénztáraknak is jó évük volt 2012-ben. Több mint 13 százalékkal hízott a pénztártagok megtakarításainak értéke. A tízéves teljesítményt nézve az egyes önkéntes pénztárak között nagyobb a különbség, mint amennyi a magánpénztáraknál volt. Az önkéntes pénztárak 5-10 százalék közötti éves átlagos nettó hozamot tudnak felmutatni.