Fordult a kocka! - Szabadul a részvényeitől a lakosság

e
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik a nagy részvénypiaci szárnyalás egyre több lakossági szereplőt a profitok realizálására ösztönöz, legalábbis a Bank of America ügyfélkörén belül zajló folyamatok erről árulkodnak. A brókercégnél az év eleje óta rendületlenül vásárló lakosság a napokban már az eladói oldalt erősítette, az így keletkező vételi űrt azonban egyelőre a hedge fundok pótolni tudták. Félő azonban, hogy ez nem tarthat sokáig, és ha a lakossági magatartásban nem csak egy pillanatnyi fordulatról van szó, az akár a korrekció rémével fenyegethet a csúcsra járatott tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

Megfordult a részvénypiaci ralit eddig hajtó lakossági részvénytranzakciók iránya a Bank of America saját ügyfélkörén belül végzett felmérése szerint. Míg az év eddigi részében a brókercég lakossági ügyfelei nagymértékben vásárolták a részvényeket, az utóbbi napokban összességében már az eladói oldalt erősítette ez az ügyfélkör.

Vásárlói fronton a hedge fundok vették át az egyéni befektetőktől a stafétabotot, az intézményi szereplők (mint például a befektetési alapok) azonban továbbra is pesszimisták, év eleje óta gyakorlatilag folyamatosan az eladók táborát erősítették.

A nagy kérdés, hogy a lakossági szereplők étvágyának csökkenése csak egy átmeneti, a profitok realizálásából fakadó jelenség, vagy egy ennél mélyebben gyökerező negatív trendnek a kezdete. Legyinthetnénk persze erre egyet, hogy majd a hedge fundok (ahogy az utóbbi napokban) betöltik a lakossági vásárlások kiesése miatt keletkező űrt, ennél viszont sajnos bonyolultabb a helyzet.

A hedge fundok ugyanis már tavaly év végén is igen alacsony, eszközeik 4,6 százalékára rúgó készpénzállománnyal bírtak csupán, vagyis a puskaport az elmúlt hónapok során már ellőtték. Az átlagos készpénzarány nagysága az elmúlt években 9 százalékos volt, ráadásul igen beszédes lehet, hogy utoljára a 2007-es és 2011 nyarán látott részvénypiaci csúcsok idején tartottak a mostanihoz hasonlóan kevés készpénzt ezek a szereplők.

Ha tehát a lakosság nem kezdi el ismét nagyobb tételben vásárolni a részvényeket, vagy már eddig is pesszimista intézmények nem változtatnak eddigi véleményükön (amire kicsi az esély, hogy pont a nagy emelkedés után kerül majd sor), akkor izzasztó hetek jöhetnek a világ tőzsdéin. Miközben ugyanis a Dow Jones történelmi csúcsra futott, a New Yorki-i tőzsdén egyre nagyobb méreteket ölt a befektetési hitel felhasználásával megvásárolt részvényállomány mértéke. Ha vevők hiányában esni kezdenek az árfolyamok, a jelentős tőkeáttétel nagy veszélyeket hordozhat, hiszen annak kényszerű leépítése csak még mélyebb szakadékba lökheti az árfolyamokat.

Forrás: [origo]