A fizetésemelés fél évig boldogít

Vágólapra másolva!
A fizetés nem minden: ha elégedett munkavállalókat akar egy vállalat, akkor érdemes figyelembe venni a dolgozók véleményét. Az elégedett dolgozók többet dolgoznak, és ritkábban kell pótolni őket.
Vágólapra másolva!

"Egy fizetésemelés átlagosan fél évig javítja egy dolgozó hangulatát" - mondta Veres Rita, a munkavállalók elégedettségi felmérését végző Aon Hewitt ügyvezető igazgatója a Mitől jó és vonzó a munkahely 2013 elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen.

A felmérés szerint a dolgozókat nem elsősorban a pénz motiválja, hanem a feladat, illetve a főnökük személyisége határozza meg, mennyire elégedettek a munkahelyükkel. "A pénz rövid távon boldogít, a hiánya viszont hosszú távon nyomorít" - fogalmazta meg Somorjai Éva, a Magyar Telekom HR vezérigazgató-helyettese, hogy a pénz szükséges a boldogsághoz, de önmagában nem elég. Példaként hozta fel, hogy montenegrói leányvállalatuknál sokkal optimistábbak a dolgozók, mint Magyarországon, pedig aránylag rosszabb anyagi körülmények között élnek.

A dolgozók boldogsága nemcsak önmagában érték, hanem a cégek hatékonyságára is hatással lévő tényező. Veres Rita a felmérésből kiemelte, hogy az elégedett dolgozók ritkábban jelentenek beteget. Átlagosan 5,5 nap betegszabadságot vesznek ki a dolgozók, viszont a legjobb munkahelyeknél ez az átlag csak 3,5 nap. Ezerfős cégekre értelmezve ez azt jelenti, hogy 2000 napnyival többet termelnek a boldogabb vállalatok.

Az elégedett munkavállalókkal rendelkező cégeknél ráadásul 30 százalékkal alacsonyabb a fluktuáció, vagyis a dolgozók ritkábban cserélődnek - kevesebbet kell munkaerő-keresésre, betanításra fordítani. Veres Rita azt is elmondta, hogy az elégedettségi adatokat összevetve a kisebb cégek dolgozói boldogabbnak, a munkahelyükhöz jobban ragaszkodóbbnak tűnnek, mint a nagyvállalatok munkavállalói.

A dolgozók elégedettsége egészen apró dolgokon is múlhat, ezért fontos, hogy a cégvezetés visszajelzéseket kapjon. Bohács Bernadette, az Ericsson Magyarország HR igazgatója azt mondta, figyelnek arra, hogy a dolgozók jól felszerelt munkahelyen dolgozzanak, ergonomikus, az ember testi adottságait figyelembe vevő bútorokat használnak, például biztosítanak gerincbarát székeket. Ennek ellenére panaszkodott náluk egy mérnökcsapat, aztán kiderült, hogy csak annyi volt a gondjuk, hogy az asztaluk túl kicsi, nem fér el rajta a tervrajz.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.